Daftar propinsi nang Indonesia sepanjang masa

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Jump to navigation Jump to search


Kaca kiyé isiné daftar lan profil singkat sekang masing-masing propinsi atawa daerah sing nangpadakna karo propinsi sing wis tau nangbentuk nang lingkungan Negara Indonesia mulai sekang taun 1945-sekiyé (2009)[1].

Regio I Sumatera[sunting | besut sumber]

A[sunting | besut sumber]

Aceh [I] (1949-1950)

  1. Pemekaran sekang propinsi Sumatera Utara [I] .
  2. Nangbubarna nganggo Perppu No. 5 taun 1950; Wilayahé nanggabung karo propinsi Tapanuli-Sumatera Timur lanang propinsi Sumatera Utara [II] (1950).

Aceh [II] (1956-sekiye)

Coat of arms of Aceh.svg
  • Peraturan:
  1. UU No 24 taun 1956 (nangsahna 29 November 1956; nangunlangna 7 Desember 1956).
  2. jo. Keputusan Perdana Menteri Republik Indonesia Nomor 1/Missi/1959.
  3. jo. UU No 44 taun 1999.
  4. UU No 18 taun 2001 (nangcabut lan nanggantikna karo nomor 5).
  5. jo. UU No 11 taun 2006.
  • Nomenklatur sing nanggunakna:
  1. propinsi Aceh (1956-1959; 2009-sekiye).
  2. Daerah Istimewa Aceh/propinsi Daerah Istimewa Aceh (1959-2001).
  3. propinsi Istimewa Aceh (1999 – durung tau nanggunakna).
  4. propinsi Nanggroe Aceh Darussalam (2001-2009).
  1. Pemekaran sekang propinsi Sumatera Utara [II] .
  2. Nangwenehi status Daerah Istimewa nganggo Keputusan Perdana Menteri Republik Indonesia Nomor 1/Missi/1959 tentang Keistimewaan Propinsi Aceh; Nomenklaturnya nangganti lanang Daerah Istimewa Aceh (1959).
  3. Status Daerah Istimewa nangperkuat nganggo UU No 44 taun 1999 tentang Penyelenggaraan Keistimewaan propinsi Daerah Istimewa Aceh (1999).
  4. Nangwenehi Otonomi Khusus nganggo UU No 18 taun 2001 tentang Otonomi Khusus bagi Daerah Istimewa Aceh sebagai propinsi Nanggroe Aceh Darussalam; Nomenklaturnya nangganti lanang propinsi Nanggroe Aceh Darussalam (2001).
  5. Status Keistimewaan lan Otonomi Khusus nangatur maning nganggo UU No 11 taun 2006 tentang pemerentahan Aceh (2006).

B[sunting | besut sumber]

Bengkulu (1967-sekiye)

Bengkulu coa.png

J[sunting | besut sumber]

Jambi (1957/8-sekiye)

Coat of arms of Jambi.svg

K[sunting | besut sumber]

Kepulauan Bangka Belitung(2000-sekiye)

Bangka belitung coa.png

Kepulauan Riau (2002-sekiye)

Lambang Riau Kepulauan.jpeg

L[sunting | besut sumber]

Lampung (1964-sekiye)

Lampung coa.png

R[sunting | besut sumber]

Riau (1957/8-sekiye)

Lambang propinsi riau.gif
  1. Pemekaran sekang propinsi Sumatera Tengah [II].
  2. Sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Kepulauan Riau (2002).

S[sunting | besut sumber]

Sumatera (1947-1948)

  • Peraturan: PP No. 8 taun 1947 (nangsahna lan nangunlangna 28-14-1947).
  • Wilayah asal: Wilayah propinsi Administratif Sumatera.
  • Kedudukan pemerentahan: Medan (?).
  • Liya-liya:
  1. Pembentukan pertama/Alih status sekang administratif.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah sebagaimana nangmaksud pasal 18 UUD (1947).
  3. Berdasar Perjanjian Renville wilayahnya berkurang karena nangnangrikan/lanang Negara Sumatera Timur, Negara Sumatera Selatan, serta Satuan Kenegaraan Riau, Satuan Kenegaraan Belitung, lan Satuan Kenegaraan Bangka (1948).
  4. Wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Sumatera Utara [I], propinsi Sumatera Tengah [I], lan propinsi Sumatera Selatan [I] (1948).

Sumatera (Administratif) (1945-1947)

  1. Pembentukan pertama.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah sebagaimana nangmaksud pasal 18 UUD (1945).
  3. Nangalihkan statusnya lanang propinsi otonom (1947).

Sumatera Barat (1957/8-sekiye)

Coat of arms of West Sumatra.svg

Sumatera Selatan [I] (1948-1950)

  1. Pemekaran sekang propinsi Sumatera.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah (1948).
  3. Sebagian wilayahnya nangnangrikan/lanang Negara Sumatera Selatan, Satuan kenegaraan Belitung, lan Satuan kenegaraan Bangka (1948).
  4. Selama Periode pemerentahan Darurat sampai sekitar pertengahan 1950 pemerentahannya bersifat militer.
  5. Nangbentuk ulang lanang propinsi Sumatera Selatan [II] tanpa pencabutan peraturan UU No. 10 taun 1948 (1950).

Sumatera Selatan [II] (1950/9-sekiye)

Coat of arms of South Sumatra.svg
  • Peraturan:
  1. Perppu No. 3 taun 1950 (nangsahna 14 Agustus 1950; berlaku 15 Agustus 1950), jo. UU Drt No. 16 taun 1955 (keduanya nangtetapkan lanang UU No. 25 taun 1959 [nangsahna 26 Juni 1959; nangunlangna 4 Juli 1959 ]); jo. Perppu No. 3 taun 1964 (nangtetapkan lanang UU No. 14 taun 1964); jo. UU No. 9 taun 1967; jo. UU No. 27 taun 2000.
  2. PP RIS No. 21 taun 1950 (nangtetapkan 14 Agustus 1950; nangumumkan 16 Agustus 1950; berlaku 17 Agustus 1950)
  1. Pembentukan pertama (berdasarkan kesepakatan RIS-RI [lihat PP RIS No. 21 taun 1950 ])/Pembentukan ulang.
  2. Sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang: 1. propinsi Lampung (1964), 2. propinsi Bengkulu (1967), lan 3. propinsi Kepulauan Bangka Belitung (2000).

Sumatera Tengah [I] (1948-1950)

  1. Pemekaran sekang propinsi Sumatera.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah (1948).
  3. Sebagian wilayahnya nangnangrikan/lanang Satuan kenegaraan Riau (1948).
  4. Selama Periode pemerentahan Darurat sampai sekitar pertengahan 1950 pemerentahannya bersifat militer.
  5. Nangbentuk ulang lanang propinsi Sumatera Tengah [II] tanpa pencabutan peraturan UU No. 10 taun 1948 (1950).

Sumatera Tengah [II] (1950-1957/8)

  • Peraturan:
  1. Perppu No. 4 taun 1950 (nangsahna 14 Agustus 1950; berlaku 15 Agustus 1950) jo. UU Drt No. 16 taun 1955.
  2. PP RIS No. 21 taun 1950 (nangtetapkan 14 Agustus 1950; nangumumkan 16 Agustus 1950; berlaku 17 Agustus 1950).
  1. Pembentukan pertama (berdasarkan kesepakatan RIS-RI [lihat PP RIS No. 21 taun 1950 ])/Pembentukan ulang.
  2. Nangbubarna nganggo UU Drt No. 19 taun 1957 (nangtetapkan lanang UU No. 61 taun 1958). Wilayahnya nangbentuk (nangmekarkan) lanang propinsi Sumatera Barat (1957/8), propinsi Riau (1957/8), lan propinsi Jambi (1957/8).

Sumatera Utara [I] (1948-1949)

  1. Pemekaran sekang propinsi Sumatera.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah (1948).
  3. Sebagian wilayahnya nangnangrikan/lanang Negara Sumatera Timur (1948).
  4. Selama Periode pemerentahan Darurat sampai akhir 1949 pemerentahannya bersifat militer.
  5. Nangbubarna nganggo Peraturan Wakil Perdana Menteri Pengganti Peraturan pemerentah taun 1949 No. 8/Des/WKPM lan No. 9/Des/WKPM; Wilayahnya nangbentuk (nangmekarkan) lanang propinsi Aceh lan propinsi Tapanuli-Sumatera Timur (1949).

Sumatera Utara [II] (1950-1956)

  • Peraturan:
  1. Perppu No. 5 taun 1950 (nangsahna 14 Agustus 1950; berlaku 15 Agustus 1950) jo. UU Drt No. 16 taun 1955.
  2. PP RIS No. 21 taun 1950 (nangtetapkan 14 Agustus 1950; nangumumkan 16 Agustus 1950jj; berlaku 17 Agustus 1950).
  1. Pembentukan pertama (berdasarkan kesepakatan RIS-RI [lihat PP RIS No. 21 taun 1950 ])/Pembentukan ulang.
  2. Perppu No. 5 taun 1950 nangcabut lan nangganti nganggo UU No 24 taun 1956; Wilayahnya nangbentuk (nangmekarkan) lanang propinsi Aceh [II] (1956) lan propinsi Sumatera Utara [III] (1956).

Sumatera Utara [III] (1956-sekiye)

North Sumatra coa.png

T[sunting | besut sumber]

Tapanuli-Sumatera Timur (1949-1950)

  1. Merupakan pemekaran sekang propinsi Sumatera Utara [I].
  2. Nangbubarna nganggo Perppu No. 5 taun 1950; Wilayahnya nanggabung nganggo propinsi Aceh lanang propinsi Sumatera Utara [II] (1950).

Regio II Kalimantan[sunting | besut sumber]

K[sunting | besut sumber]

Kalimantan (1953-1956)

  1. Pembentukan Pertama/Alih status sekang administratif.
  2. Nangbubarna nganggo UU No. 25 taun 1956; Wilayahnya nangbentuk (nangmekarkan) lanang propinsi Kalimantan Barat (1956), Kalimantan Selatan (dan propinsi Kalimantan Tengah) (1956(7/8)), lan propinsi Kalimantan Timur (1956).

Kalimantan (Administratif) [I] (1945-1946)

  1. Pembentukan Pertama.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah sebagaimana nangmaksud pasal 18 UUD (1945)
  3. Berdasar Perundingan Linggarjati wilayah propinsi Kalimantan tidak lagi masuk dalam wilayah de facto Republik Indonesia (1946).
  4. nang wilayahnya nangnangrikan Satuan Kenegaraan Daerah Istimewa Kalimantan Barat, Satuan Kenegaraan Dayak Besar, Satuan Kenegaraan Daerah Banjar, Satuan Kenegaraan Kalimantan Tenggara, lan Satuan Kenegaraan Kalimantan Timur (1946).

Kalimantan (Administratif) [II] (1950-1953)

  1. Pembentukan pertama (berdasarkan kesepakatan RIS-RI)/Pembentukan ulang.
  2. Nangalihkan statusnya lanang propinsi otonom (1953).

Kalimantan Barat (1956-sekiye)

West Kalimantan coa.png

Kalimantan Selatan (1956-sekiye)

Lambang Propinsi Kalimantan Selatan.gif
  1. Pemekaran sekang propinsi Kalimantan.
  2. Sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Kalimantan Tengah (1957/8).
  3. Mengalami pengurangan wilayah yaitu Daerah Swatantra Tingkat II Pasir (hasil pemekaran Daerah Swatantra Tingkat II Kotabaru) nangserahkan kepada propinsi Kalimantan Timur (1959).

Kalimantan Tengah (1957/8-sekiye)

LogoKalteng.jpg

Kalimantan Timur (1956-sekiye)

Coat of Arms of East Kalimantan.svg
  1. Pemekaran sekang propinsi Kalimantan.
  2. Mengalami penambahan wilayah yaitu Daerah Swatantra Tingkat II Pasir (hasil pemekaran Daerah Swatantra Tingkat II Kotabaru) sekang propinsi Kalimantan Selatan (1959).

Regio III Jawa[sunting | besut sumber]

B[sunting | besut sumber]

Banten (2000-sekiye)

Banten coa.png

D[sunting | besut sumber]

Daerah Istimewa Yogyakarta (1950-sekiye)

Coat of arms of Yogyakarta.svg
  1. Daerah Istimewa Yogyakarta (1950-1965).
  2. propinsi Daerah Istimewa Yogyakarta (1965-sekiye).
  3. propinsi Istimewa Yogyakarta (1999 – belum pernah nanggunakan).
  1. Pembentukan pertama/penurunan status kesultanan lan kepangeranan sekang negara protektorat dalam lingkungan RI lanang daerah istimewa setingkat propinsi dalam lingkungan RI).
  2. Mengalami penambahan wilayah sekang exclave propinsi Jawa Tengah yaitu Kotagede, Imogiri, lan Ngawen (1957/8).
  3. Penurunan status sekang daerah istimewa setingkat propinsi lanang propinsi biasa (1965).

Daerah Khusus Ibukota Jakarta (1950-sekiye)

Coat of arms of Jakarta.svg
  • Peraturan:
  1. UU Drt RIS No. 20 taun 1950 [nangsahna lan nangunlangna 13 Mei 1950; berlaku surut 31 Maret 1950 ] (nangtetapkan lanang UU No. 1 taun 1956 [nangsahna 7 Februari 1956; berlaku 10 Februari 1956 ]).
  2. UU Pnps No. 2 taun 1961 jo. UU Pnps No. 15 taun 1963 lan UU No. 10 taun 1964 (semuanya nangcabut nganggo nomor 3).
  3. UU No. 11 taun 1990 (nangcabut nganggo nomor 4).
  4. UU No. 34 taun 1999 (nangcabut nganggo nomor 5).
  5. jo. UU No. 29 taun 2007.
  • Nomenklatur sing nanggunakan:
  1. Kotapraja Jakarta Raya (1950-1961).
  2. Daerah Khusus Ibukota Jakarta Raya (1961-1964).
  3. Jakarta [utawa Ibukota Negara Republik Indonesia Jakarta] (1964-1990).
  4. Daerah Khusus Ibukota Jakarta (1990-1999).
  5. propinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta (1999-sekiye).
  1. Berasal sekang Distrik Federal Jakarta (Pasal 50 Konstitusi RIS 1949).
  2. Pada mulanya berbentuk kota.
  3. Nangsetarakan dengan propinsi nganggo nomenklatur pemerentahan Daerah Khusus Ibukota Jakarta Raya (1961).
  4. Nangbentuk sebagai propinsi otonom nganggo nomenklatur Daerah Khusus Ibukota Jakarta (1990).
  5. Nangnyatakan sebagai daerah [otonomi] khusus karena sebagai Ibukota Negara nganggo nomenklatur propinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta (1999).
  6. Kekhususan [otonomi] nangatur kembali nganggo UU No. 29 taun 2007 tentang pemerentahan propinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta Sebagai Ibukota Negara Kesatuan Indonesia (2007).

J[sunting | besut sumber]

Jawa Barat (1950-sekiye)

Coat of arms of West Java.svg
  • Peraturan:
  1. UU No. 11 taun 1950 (nangsahna lan nangunlangna 4 Juli 1950; berlaku 15 Agustus 1950).
  2. PP RIS No. 21 taun 1950 (nangtetapkan 14 Agustus 1950; nangumumkan 16 Agustus 1950; berlaku 17 Agustus 1950).
  1. Pembentukan pertama (berdasarkan kesepakatan RIS-RI [lihat PP RIS No. 21 taun 1950 ])/Pembentukan ulang.
  2. Sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Banten (2000).

Jawa Barat (Administratif) (1945-[1947(?)])

  1. Pembentukan pertama.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah sebagaimana nangmaksud pasal 18 UUD (1945).
  3. Sewis agresi militer I sebagian besar wilayahnya nangduduki Belanda (1947).
  4. Berdasarkan Perjanjian Renville wilayahnya berkurang lan hanya tinggal sebagian sekang wilayah karesidenan Banten (1948).
  5. Sebagian wilayahnya nangnangrikan Negara Pasundan lan Distrik Federal Jakarta (1948).

Jawa Tengah (1950-sekiye)

Coat of arms of Central Java.svg
  • Peraturan:
  1. UU No. 10 taun 1950 (nangsahna lan nangunlangna 4 Juli 1950; berlaku 15 Agustus 1950) jo. UU Drt No. 5 taun 1957 (nangtetapkan lanang UU No. 18 taun 1958).
  2. PP RIS No. 21 taun 1950 (nangtetapkan 14 Agustus 1950; nangumumkan 16 Agustus 1950; berlaku 17 Agustus 1950).
  1. Pembentukan pertama (berdasarkan kesepakatan RIS-RI [lihat PP RIS No. 21 taun 1950 ])/Pembentukan ulang.
  2. Wilayah bekas Kesunanan Surakarta termasuk exclave Kotagede serta Imogiri lan Praja Mangkunegaran termasuk exclave Ngawen (sing keduanya uwis Nangbubarna lan wilayahnya nangjanangkan Karesidenan Istimewa Surakarta pada 1946) nangmasukkan lanang wilayah propinsi Jawa Tengah (1950).
  3. Terjanang pengurangan wilayah yaitu wilayah exclave Kotagede, Imogiri, lan Ngawen nangserahkan pada Daerah Istimewa Yogyakarta (1957/8).

Jawa Tengah (Administratif) (1945-[1947(?)])

  1. Pembentukan pertama.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah sebagaimana nangmaksud pasal 18 UUD (1945).
  3. Sewis agresi militer I sebagian besar wilayahnya nangduduki Belanda (1947).
  4. Berdasarkan Perjanjian Renville wilayahnya berkurang lan hanya tinggal sebagian sekang wilayah karesidenan Kedu, Rembang, lan Semarang (1948).
  5. nang wilayahnya nangnangrikan Satuan Kenegaraan Jawa Tengah (1948).

Jawa Timur (1950-sekiye)

Lambang propinsi jawa wetan.png
  • Peraturan:
  1. UU No. 2 taun 1950 (nangsahna 3 Maret 1950, nangunlangna 4 Maret 1950, berlaku 15 Agustus 1950) jo. UU No. 18 taun 1950.
  2. PP RIS No. 21 taun 1950 (nangtetapkan 14 Agustus 1950; nangumumkan 16 Agustus 1950; berlaku 17 Agustus 1950).

Jawa Timur (Administratif) (1945-[1947(?)])

  1. Pembentukan pertama.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah sebagaimana nangmaksud pasal 18 UUD (1945)
  3. Sewis agresi militer I sebagian besar wilayahnya nangduduki Belanda (1947).
  4. Berdasarkan Perjanjian Renville wilayahnya berkurang lan hanya tinggal Karesidenan Madiun, Karesidenan Kediri, lan sebagian sekang wilayah karesidenan Bojonegoro (1948).
  5. nang wilayahnya nangnangrikan Negara Jawa Timur lan Negara Madura (1948).

Regio IV Nusa Tenggara[sunting | besut sumber]

B[sunting | besut sumber]

Bali (1958-sekiye)

Coat of arms of Bali.svg

N[sunting | besut sumber]

Nusa Tenggara (Administratif) (1950-1958)

  1. Sunda Kecil (1950-1954/8).
  2. Nusa Tenggara (1954/8-1958).
  1. Pembentukan pertama (berdasarkan kesepakatan RIS-RI)/Pembentukan ulang.
  2. Mengalami pergantian nomenklatur sekang propinsi Sunda Kecil lanang propinsi Nusa Tenggara berdasarkan UU Drt No. 9 taun 1954 (nangtetapkan lanang UU No. 8 taun 1958) (1954/8).
  3. Wilayahnya nangbentuk (nangmekarkan) lanang propinsi Bali, propinsi Nusa Tenggara Barat, lan propinsi Nusa Tenggara Timur tanpa ada pembubaran secara jelas (1958).

Nusa Tenggara Barat (1958-sekiye)

West Nusa Tenggara coa.png

Nusa Tenggara Timur (1958-sekiye)

Coat of arms of East Nusa Tenggara.svg

S[sunting | besut sumber]

Sunda Kecil (Administratif) (1945-1946)

  1. Pembentukan Pertama.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah sebagaimana nangmaksud pasal 18 UUD (1945).
  3. Berdasar Persetujuan Linggarjati wilayah propinsi Sunda Kecil tidak lagi masuk dalam wilayah de facto Republik Indonesia (1946).
  4. Wilayahnya lanang bagian sekang Negara Indonesia Timur (1946).

T[sunting | besut sumber]

Timor Timur (1976-1999)

Flag of Timor Timur.svg
  • Peraturan: UU No. 7 taun 1976 (nangsahna lan nangunlangna 17-07-1976).
  • Wilayah asal: wilayah bekas koloni Portugis nang Timor.
  • Kedudukan pemerentahan: Dili (?).
  • Liya-liya:
  1. Pembentukan pertama berdasar Proklamasi Rakyat Timor Timur nang Balibo tanggal 30 November 1975 maupun dalam Petisi Rakyat lan pemerentah Sementara Timor Timur nang Dili tanggal 31 Mei 1976 [utawa aneksasi wilayah sing bukan bekas Hindia Belanda (?)] (1976).
  2. Mendapat kemerdekaan taun 1999/2002 (sewis melalui referendum taun 1999 berdasar kesepakatan New York 1999 sing nanglakukan oleh pemerentah Indonesia tanpa persetujuan DPR).

Regio V Sulawesi[sunting | besut sumber]

G[sunting | besut sumber]

Gorontalo (2000-sekiye)

Lambang propinsi gorontalo.jpg

S[sunting | besut sumber]

Sulawesi (Administratif) [I] (1945-1946)

  1. Pembentukan Pertama.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah sebagaimana nangmaksud pasal 18 UUD (1945).
  3. Berdasar Perundingan Linggarjati wilayah propinsi Sulawesi tidak lagi masuk dalam wilayah de facto Republik Indonesia (1946).
  4. Wilayahnya lanang bagian sekang Negara Indonesia Timur (1946).

Sulawesi (Administratif) [II] (1950-1960)

  1. Pembentukan pertama (berdasarkan kesepakatan RIS-RI).
  2. Wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Administratif Sulawesi Selatan lan propinsi Administratif Sulawesi Utara (1960).

Sulawesi Barat (2004-sekiye)

West Sulawesi coa.png

Sulawesi Selatan (1960/4-sekiye)

South Sulawesi coa.png
  1. propinsi Sulawesi Selatan-Tenggara (1960-1964).
  2. propinsi Sulawesi Selatan (1964–sekiye).
  1. Pembentukan pertama/Alih status propinsi Administratif Sulawesi Selatan.
  2. Sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Sulawesi Tenggara (1964) lan propinsi Sulawesi Barat (2004).

Sulawesi Selatan (Administratif) (1960)

  1. Pemekaran sekang propinsi Administratif Sulawesi.
  2. Nangalihkan statusnya lanang propinsi otonom nganggo nomenklatur propinsi Sulawesi Selatan-Tenggara (1960).

Sulawesi Tengah (1964-sekiye)

Central Sulawesi coa.png

Sulawesi Tenggara (1964-sekiye)

South East Sulawesi coa.png

Sulawesi Utara (1960/4-sekiye)

North Sulawesi coa.png
  1. propinsi Sulawesi Utara-Tengah (1960-1964).
  2. propinsi Sulawesi Utara (1964 – sekiye).
  • Wilayah asal: Wilayah propinsi Administratif Sulawesi Utara (meliputi: [nangmaksud dalam UU No. 29 taun 1959 ]).
  • Kedudukan pemerentahan: Menado.
  • Liya-liya:
  1. Pembentukan pertama/Alih status propinsi Administratif Sulawesi Utara.
  2. Sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Gorontalo (2000).

Sulawesi Utara (Administratif) (1960)

  1. Pemekaran sekang propinsi Administratif Sulawesi.
  2. Nangalihkan statusnya lanang propinsi otonom nganggo nomenklatur propinsi Sulawesi Utara-Tengah (1960).

Regio VI Maluku-Papua[sunting | besut sumber]

I[sunting | besut sumber]

Irian Barat [I] (1956/7/8-1962)

  1. Pembentukan pertama/pemekaran sekang propinsi Administratif Maluku.
  2. Mendapat tambahan wilayah yaitu Distrik Maba lan Distrik Gebe sekang propinsi Administratif Maluku sehingga wilayahnya meliputi Irian Barat serta Kawedanaan Tidore lan seluruh Kawedanan Weda (1957/8).
  3. Nangbubarna lan nangbentuk ulang pada 1962.

Irian Barat [II] (1962-1969)

  1. propinsi Irian Barat Bentuk Baru (1962-1963).
  2. propinsi Irian Barat (1963-1969).
  1. Pembentukan ulang propinsi Irian Barat [I] , dengan perubahan wilayah.
  2. pemerentahan Perjuangan nang bawah Presiden/Panglima Tertinggi Angkatan Perang Republik Indonesia/Panglima Besar Pembebasan Irian Barat atas wilayah sengketa (?) (1962-1963).
  3. pemerentahan Sipil Sementara Indonesia atas wilayah sengketa sejak 1 Mei 1963.

Irian Jaya Tengah (de jure)

M[sunting | besut sumber]

Maluku (1957/8-sekiye)

Maluku coa.png
  1. Pembentukan pertama/Alih status sekang administratif.
  2. Mengalami penambahan wilayah yaitu Kawedanan Tidore lan Kawedanan Weda sekang propinsi Irian Barat [I] sing Nangbubarna (1962).
  3. Sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Maluku Utara (1999).

Maluku (Administratif) [I] (1945-1946)

  1. Pembentukan pertama.
  2. Saat nangbentuk pertama kali belum ada UU sing mengatur mengenai pemerentahan daerah sebagaimana nangmaksud pasal 18 UUD (1945)
  3. Berdasar Perundingan Linggarjati wilayah propinsi Maluku [I] tidak lagi masuk dalam wilayah de facto Republik Indonesia (1946).
  4. Wilayahnya lanang bagian sekang Negara Indonesia Timur.

Maluku (Administratif) [II] (1950-1957)

  1. Pembentukan pertama (berdasarkan kesepakatan RIS-RI).
  2. Sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Irian Barat (otonom) (1956)
  3. Mengalami pengurangan wilayah yaitu Distrik Maba lan Gebe sekang Kawedanan Weda nangserahkan kepada propinsi Irian Barat [I] (1956/7/8).
  4. Nangalihkan statusnya lanang propinsi otonom (1957).

Maluku Utara (1999-sekiye)

North Maluku coa.png

P[sunting | besut sumber]

Papua (1969-sekiye)

Coat of arms of Papua.svg
  • Peraturan:
  1. UU No. 12 taun 1969 (nangsahna lan nangunlangna 10 September 1969) jo. UU No. 45 taun 1999.
  2. jo. UU No. 21 taun 2001 jo. Perppu No. 1 taun 2008 (nangtetapkan lanang UU No. 35 taun 2008).
  • Nomenklatur sing nanggunakan:
  1. propinsi Irian Barat (1969-1973).
  2. propinsi Irian Jaya (1973-2001).
  3. propinsi Irian Jaya Timur (1999 – secara de facto belum pernah nanggunakan).
  4. propinsi Papua (2001-sekiye).
  1. Nangbentuk sewis Penentuan Pendapat Rakyat berdasarkan Perjanjian New York 1962.
  2. Merupakan penyempurnaan pemerentahan Sementara Indonesia nang Nederlands Nieuw Guinea.
  3. Nama propinsi Irian Barat berubah lanang propinsi Irian Jaya (1973).
  4. propinsi Irian Jaya sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Irian Jaya Barat lan propinsi Irian Jaya Tengah; Nama propinsi Irian Jaya nangubah lanang propinsi Irian Jaya Timur. Secara de facto pemekaran lan pergantian nama tidak dapat nanglaksanakan (1999).
  5. propinsi Irian Jaya memperoleh Otonomi Khusus lan berganti nama lanang propinsi Papua (2001).
  6. Sebagian wilayahnya nangmekarkan lanang propinsi Irian Jaya Barat sebagai pelaksanaan pemekaran taun 1999 sing tertunda (2003).

Papua Barat (1999/2003-sekiye)

Lambang Provinsi Papua Barat.gif
  • Peraturan:
  1. UU No. 45 taun 1999 (nangsahna lan nangunlangna pada 4 Oktober 1999).
  2. jo. Perppu No. 1 taun 2008 [nangsahna lan nangunlangna 16 April 2008 ] (nangtetapkan lanang UU No. 35 taun 2008 [nangsahna lan nangunlangna 25 Juli 2008 ]) jo. UU No. 21 taun 2001.
  • Nomenklatur sing nanggunakan:
  1. propinsi Irian Jaya Barat (1999/2003-2007).
  2. propinsi Papua Barat (2007 – sekiye).
  1. Merupakan pemekaran sekang propinsi Irian Jaya/Papua.
  2. Nangbentuk secara de jure taun 1999.
  3. Pembentukan secara de facto baru nanglaksanakan taun 2003.
  4. Berdasar PP No. 24 taun 2007 propinsi Irian Jaya Barat berganti nomenklaturnya lanang propinsi Papua Barat (2007).
  5. Otonomi Khusus Papua nangtegaskan meliputi juga Papua Barat nganggo Perppu No. 1 taun 2008 sing nangtetapkan lanang UU No. 35 taun 2008 (2008).

Lihat pula[sunting | besut sumber]

Catatan[sunting | besut sumber]

  1. Negara Indonesia dibagi dalam daerah-daerah propinsi atawa daerah-daerah sing dipadakna karo propinsi. Daerah-daerah kuwe, mbuh sing sifaté otonom atawa sing sifaté mung administrasi thok, kabeh diatur miturut aturan sing ditetapna nganggo Undang-Undang atawa sing dipadakna karo Undang-Undang. Seliyané kuwe Negara Indonesia ngakoni lan ngormati daerah sing sifaté khusus atawa sifaté istimewa sing pengaturané sejen karo daerah sing umum liyané. Dalam perjalanan masa selama lewih sekang enem puluh taun, Negara Indonesia uwis mbentuk lewih sekang telung puluh propinsi atawa daerah sing dipadakna karo propinsi. Sing mlebu daftar kuwe ana sing esih tetep nganti sekiye (2009), uga ana sing uwis dimekarna, malah ana sebagian sing uwis diganti bentuké atawa dibubarna.