Sulawesi

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Sulawesi
Sulawesi map.PNG
Divisi Provinsial
Geografi
Lokasi Asia Tenggara
Koordinat 2°08′ LS 120°17′ BT
Kepulauan Kepulauan Sunda Besar
Luas 174,600 km²
Ketinggian tertinggi 3,478 m
Puncak tertinggi Rantemario
Negara
Indonesia
Provinsi
(ibukota)
Sulawesi Barat (Mamuju)
Sulawesi Utara (Manado)
Sulawesi Tengah (Palu (kota))
Sulawesi Selatan (Makassar)
Sulawesi Tenggara (Kendari)
Gorontalo (Gorontalo)
Demografi
Populasi 16 juta (per 2005)
Kepadatan 92/km²

Sulawesi atawa Celebes kuwe pulau nang wilayahé Indonesia sing letaké nang antara Pulau Kalimantan lan Kepulauan Maluku. Sulawesi kuwe pulau paling gedhe ke-11 sedonya sing luas wilayahé nganti 174.600 km².

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Geografi[sunting | sunting sumber]

Sulawesi kuwe pulau paling gedhe ke papat nang Indonesia seuwise Papua, Kalimantan lan Sumatera sing nduweni luas daratan 174.600 kilometer persegi. Bentuknya sing unik kaya bunga mawar laba-laba atawa huruf K gedhe sing membujur sekang lor maring kidul lan telu semenanjung sing mbujur maring lor-wetan, wetan lan kidul-wetan. Pulau iki dibatasi Selat Makasar nang bagian kulon lan kepisah sekang Kalimantan lan uga dipisahna sekang Kepulauan Maluku nang Laut Maluku. Sulawesi berbatasan karo Borneo nang sisi kulon, Filipina nang lor, Flores nang kidul, Timor nang kidul-wetan lan Maluku nang sisi wetan.

Sumber daya alam[sunting | sunting sumber]

Administrasi[sunting | sunting sumber]

Peta Sulawesi

Pemerentahan nang Sulawesi dibagi dadi enem propinsi yaiku propinsi Sulawesi Utara, Sulawesi Tengah, Sulawesi Selatan, Sulawesi Tenggara, Sulawesi Barat, lan Gorontalo. Sulawesi Tengah kuwen propinsi paling gedhe sing luas wilayah daratané 68,033 kilometer persegi lan luas lauté nganti 189,480 kilometer persegi sing mencakup semenanjung bagian timur lan sebagian semenanjung bagian utara serta Kepulauan Togean nang Teluk Tomini lan pulau-pulau nang Banggai Kepulauan nang Teluk Tolo. Sebagian besar daratan nang propinsi kiye bergunung-gunung (42.80% berada nang dhuwur ketinggian 500 meter sekang permukaan laut) lan Katopasa kuwe gunung paling dhuwur yaiku 2.835 meter sekang permukaan laut.

Kota besar[sunting | sunting sumber]

Kiye 10 kota besar nang Sulawesi miturut jumlah populasi taun 2010.[1]

Urutan Kota, Propinsi Populasi
1 Makassar, Sulawesi Selatan 1,339,374
2 Manado, Sulawesi Utara 408,354
3 Palu, Sulawesi Tengah 335,297
4 Kendari, Sulawesi Tenggara 289,468
5 Bitung, Sulawesi Utara 187,932
6 Gorontalo, Gorontalo 179,991
7 Palopo, Sulawesi Selatan 148,033
8 Baubau, Sulawesi Tenggara 137,118
9 Parepare, Sulawesi Selatan 129,542
10 Kotamobagu, Sulawesi Utara 107,216

Daftar gunung nang Sulawesi[sunting | sunting sumber]

Papat semenanjung utama[sunting | sunting sumber]

Basa[sunting | sunting sumber]

Budaya[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]