Wikipedia:Tulisan rintisan

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Tulisan rintisan kuwe tulisan pendek (siji kalimat nganti rong paragraf) kanggo pembuka utawa perintis kanggo didadekna tulisan/artikel sing lewih utuh. Sapa baen olih nambaih karo nglengkapi tulisan rintisan. Meh kabeh artikel nang Wikipedia kuwe hasil gotong-royong sekang wong akeh, sing saben wong nyumbang sethitik utawa akeh pengetahuannya kanggo nyempurnakna artikel kuwe, ana sing nambahna informasi, pranala (link), mbenerna ejaan, nambahna gambar, aweh wikifikasi, lan tugas-tugas liyane sing ndadekna artikel kuwe dadi apik.

Aja gamang nggo nge-klik tab Sunting lan melu ngembangna artikel Wikipedia seteyenge Rika.

Kriteria tulisan rintisan[besut sumber]

Suatu tulisan rintisan adalah tulisan yang pendek (sekitar satu kalimat hingga dua paragraf) dan tidak memberikan informasi secara lengkap, tetapi masih memiliki konteks. Berbeda dengan tulisan tanpa konteks atau yang tidak menjelaskan judul artikel, yang dianggap sebagai tulisan rintisan biasanya memberikan penjelasan yang singkat mengenai subyek artikel serta mengapa artikel tersebut layak dimasukkan ke dalam Wikipedia.

Nang ngisor kiye pedoman umum bab struktur suatu tulisan rintisan sing apik:

  1. Definisi sekang judul utawa subjek halaman, cukup nganggo siji kalimat. Judul kudu nganggo aksara sing dikandeli. (Conto: "Bawor kuwe salah siji pemain bola basket Indonesia sing lair nang Surabaya")
  2. Penjelasan mengapa subjek tersebut cukup penting atau layak menjadi artikel ensiklopedia. Siji kalimat ya uwis cukup memadai. (misal, "Bawor kuwe pemain bola basket Indonesia pertama sing dadi pemain NBA")
  3. Diweneih rujukan sing cukup (misale pranala surat kabar utawa kantor berita). Terusane sing lewih kumplit, deleng Wikipedia:Kutip sumber tulisan.
  4. Aja kelalen ngaweh wikifikasi seperlune.

Angger Rika uwis kulino karo Wikipedia, ora ana salaeh nek Rika uga nambahna bab kiye:

  1. Cithakan rintisan sing pas (deleng daftare)
  2. Pranala jaba sing relevan karo subyek sing dibahas (opsional). (misale, situs pribadine Bawor)
  3. Kategori sing cocok. (misale, Olahragawan Indonesia)
  4. Interwiki, nek ana.
  5. Kotak info
  6. Kotak navigasi

Artikel sing cukup lengkap, tapi ora diwikifikasi utawa copy edit sing apik, umume ora dianggep rintisan. Artikel-artikel kaya kiye kudu diweneih tag pemeliharaan sing pas (umpamane, {{wikify}}). Ningen senajan kaya kuwe, cithakan rintisan biasane tetep diweneih.

Tulung digatekna nek artikel pendek sing mengandung informasi sing sethitik banget utawa ora jelas, teyeng dinominasikna kanggo dibusek utawa digabung maring artikel liyane sing esih ana kaitane. Wikipedia kuwe dudu kamus, tapi nduwe proyek sedulur - Wiktionary - sing teyeng digunakna kanggo nglebokna entri-entri sing pas mlebu maring kamus. Angger artikele Rika pendek banget lan isine mung definisi kata, jajal dipertimbangna nggo dilebokna baen maring Wiktionary, utawa Rika nambaih informasi tambahan ben dadi layak mlebu ensiklopedia.

Mbusek status rintisan[besut sumber]

Angger tulisan kuwe dianggep uwis dikembangna lan dadi artikel sing isine lewih akeh informasi ketimbang versi sederunge, sapa baen olih mbusek tag rintisan sekang artikel kuwe. Ora penglu nglibatna pangurus utawa ngajukna usulan kanggo mbusek status rintisan kuwe.

Akeh artikel sing egin ditandai artikel rintisan senajan uwis ditambaih pengembangan sing cukup. Angger artikel dinilai ukurane uwis kegedean nggo dilebokna nang kategori rintisan tapi esih masih dirasa perlu dikembangna, tag rintisan teyeng dibusek lan diganti nganggo cithakan {{kembangkan bagian}} sing lewih pas nggo kasus kiye. Diusahakna aja nganti nglebokna tag rintisan lan tag pengembangan nang jero artikel sing pada.

Rika kudu wani mbusek tag rintisan angger dirasa artikel kuwe uwis ora pas nggo dadi artikel rintisan.

Cithakan rintisan[besut sumber]

Cithakan rintisan digunakna kanggo nandani nek tulisan kuwe egin tulisan rintisan. Kanggo ndeleng daftar cithakan rintisan sing uwis ana, deleng daftar alfabetis utawa daftar miturut topik.

Ben seragam, cithakan rintisan digawe nanggo cithakan {{base-stub}}. Kiye contone cithakan rintisan:

{{base-stub
|[[akuntansi]]
|[[Gambar:Book template.gif|30px]]}}{{#if:{{{kat|}}}||<includeonly>
[[Kategori:Rintisan sing topiké akuntansi|{{PAGENAME}}]]</includeonly>}}<noinclude>
[[Kategori:Cithakan rintisan|{{PAGENAME}}]]</noinclude>

Keterangan:

  1. Baris keloro (deleng contoh nang duwur: [[akuntansi]]) diisi nganggo topik sing terkait karo rintisan kuwe, dilengkapi nganggo pranala maring topik kuwe.
  2. Baris ketelu (deleng contoh nang duwur: [[Gambar:Book template.gif|30px]]) diisi nganggo gambar sing digunakna.
  3. Baris kepapat (deleng contoh nang duwur: [[Kategori:Rintisan sing topiké akuntansi|{{PAGENAME}}]]) diisi karo kategori rintisan.

Standar gawe jeneng cithakan rintisan bentuke "jeneng-topik-stub".

  1. Kabeh aksara cilik.
  2. Kata dipisahna ngango tanda "-".
  3. Diakhiri nganggo "stub".

Deleng uga[besut sumber]