Kabupaten Wonosobo

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Kabupaten Wonosobo
Lambang Kabupaten Wonosobo.jpg
Lambang Kabupaten Wonosobo
Moto: ASRI (Aman, Sehat, Rapi, Indah)
kap


Locator kabupaten wonosobo.png
Peta lokasi Kabupaten Wonosobo
Koordinat: 7°21′ LS 109°53′ BT
Provinsi Jawa Tengah
Dasar hukum UU No. 13/1950
Tanggal Peresmian -
Ibu kota Wonosobo
Pemerintahan
 - Bupati Kholiq Arif
 - DAU Rp. 486.041.166.000,-[1]
Luas {{{luas}}}
Populasi
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan 823
Demografi
 - Kode area telepon 0286
Pembagian administratif
 - Kecamatan 15
 - Kelurahan 265
Simbol khas daerah
 - Situs web http://www.wonosobokab.go.id

Kabupaten Wonosobo, kuwe salah siji kabupaten nang Propinsi Jawa Tengah. Ibukotane yakuwe Wonosobo. Kabupaten kiye batese karo Kabupaten Temanggung lan Kabupaten Magelang nang sisi wetan, Kabupaten Purworejo nang kidul, Kabupaten Kebumen lan Kabupaten Banjarnegara nang kulon, Kabupaten Batang lan Kabupaten Kendal nang lor.

Kabupaten Wonosobo ngadeg tanggal 24 Juli 1825 dadi kabupaten nang ngisor Kesultanan Yogyakarta seuwise Perang Diponegoro. Kyai Moh. Ngampah, sing ngrewangi Diponegoro, diangkat dadi bupati pertama nganggo gelar Kanjeng Raden Tumenggung (K.R.T.) Setjonegoro.

Pembagian administratif[sunting | besut sumber]

Mojotengah, Wonosobo Watumalang, Wonosobo Kertek, Wonosobo Wonosobo, Wonosobo Sukoharjo, Wonosobo Leksono, Wonosobo Selomerto, Wonosobo Sapuran, Wonosobo Kalibawang, Wonosobo Wadaslintang, Wonosobo Kaliwiro, Wonosobo Kejajar, Wonosobo Garung, Wonosobo Kepil, Wonosobo Kalikajar, Wonosobo
Peta pembagian wilayah di Kabupaten Wonosobo.

Kabupaten Wonosobo nduwe 15 kecamatan, sing dibagi maning maring pirang-pirang desa lan kelurahan. Pusat pemerentahan ana nang Kecamatan Wonosobo.

  • Jumlah Desa ana 264


Etimologi[sunting | besut sumber]

Jeneng Wonosobo asale sekang basa Jawa: Wanasaba, sing cara harafiah artine: "panggonan nggo ngumpul(saba) nang wana". Basa Jawa kuwe njikot sekang Basa Sansekerta: vanasabhā sing artine ya kurang lewih pada baen. Loro ukara kuwe uga dikenal dadi buku sekang Mahabharata: "Sabhaparwa" lan "Wanaparwa".

Pariwisata[sunting | besut sumber]

  1. Kawasan Wisata Dieng: manggone nang kecamatan kejajar. Jarake 26 km sekang kota Wonosobo. Dieng kuwe pegunungan sing pemandangane apik, akeh turis-turis sing pada teka ming kana. Suhu udarane adem banget nganti 18 'C nek awan lan 13 'C nek wengi.
  2. Waduk Wadaslintang
  3. Agrowisata Tambi
  4. Outbound
  5. Air Terjun Sikarim
  6. Telaga Menjer
  7. Pemandian Wisata Kalianget
  8. Wisata Religi
  9. Curuk Winong
  10. Pemandian dan kolam renang Mangli
  11. Pemandian Air panas Kebrengan

Panganan khas[sunting | besut sumber]

  1. Mi Ongklok
  2. Tempe Kemul
  3. Opak Singkong
  4. Keripik Jamur
  5. Dendeng Gepuk
  6. Teh Tambi
  7. Emping Mlinjo
  8. Carica
  9. Purwaceng
  10. sego megono

Tokoh-tokoh[sunting | besut sumber]

Referensi[sunting | besut sumber]

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]