Kabupaten

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Kabupaten kuwe kesatuan wilayah administratif nangisor propinsi nang Indonesia, nang negara liya ana sing ora nganggo pembagian wilayah administratif propinsi ning langsung kabupaten.

Kabupaten dipimpin dening bupati. Seliyane kabupaten, pembagian wilayah administratif bar propinsi ialah kota. Kabupaten dudu bawahan propinsi, mulane bupati uga walikota ora bertanggung jawab maring gubernur. Kabupaten karo kota kuwe daerah otonom sing duwe wewenang kanggo ngatur urusan pemerintahane dhewek.

Dong jaman Landa, istilah kabupaten kuwe diarani regentschap, sing secara harafiah artine daerah regent utawa wakil penguasa.

Ganu istilah kabupaten kuwe diarani Daerah Tingkat II Kabupaten, ning bar Undang-undang Nomer 22 Taun 1999 tentang Pemerintahan Daerah molai berlaku, istilah Daerah Tingkat II kuwe dihapus, dadi Daerah Tingkat II Kabupaten disebut Kabupaten thok. Istilah "Kabupaten" nang propinsi Nanggroe Aceh Darussalam diarani "Sagoe".

Deleng uga[sunting | besut sumber]