Gubernur

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Jump to navigation Jump to search

Gubernur, kuwe jabatan politik nang Indonesia. Gubernur kuwe kepala daerah kanggo wilayah propinsi.

Jeneng "gubernur" asale sekang basa Portugis "governador", basa Spanyol "gobernador", atawa basa Belanda "gouverneur". Bentuk Belanda kiye mirip karo basa Perancis lan arti harafiahnya yakuwe "pemimpin", "penguasa", atawa "sing mrentah".

Gubernur nangpilih bareng karo wakile lanang sepaket pasangan sing nangpilih langsung nang rakyat propinsi setempat kanggo masa jabatan 5 taun, lanangne gubernur kuwe bertanggung jawab maring rakyat. Gubernur sing kepilih banjur nanglantik nang Presiden, atawa nanglantik nang Mendagri atas nama Presiden. Seliyane kuwe, gubernur uga berkedudukan lanang wakile pemerintah pusat nang wilayah propinsi bersangkutan, lanangne gubernur bertanggung jawab maring presiden. Tugas lan kewenangane gubernur nangatur nganggo UU No 32 Taun 2004 lan PP No 19 Taun 2010.[1]

Pada dasare, gubernur nduweni tugas lan wewenang mimpin penyelenggaraan pemerentahan daerah berdasarkan kebijakan sing nangtetapna bareng-bareng karo DPRD propinsi.

Gubernur kuwe dudu atasane bupati atawa wali kota, tapi mung sebates mbina, ngawasi, lan ngoornangnasi penyelenggaraan pemerentahan daerah kabupaten/kota. Hubungan pemerintah propinsi karo pemerentah kabupaten lan kota dudu subornangnat, lanangne masing-masing pemerentahan daerah kuwe ngatur lan ngurusi urusan pemerentahane dewek-dewek miturut asas otonomi lan tugas pembantuan.

Referensi[sunting | besut sumber]

  1. Produk hukum Depdagri, PP No. 19 taun 2010

Deleng uga[sunting | besut sumber]