Desa Sudagaran, Banyumas

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sudagaran kuwe salah siji desa nang Kecamatan Banyumas. Ihu kotane Banyumas ganu nang Sudagaran. Sing terkenal nang desa kiye ana kompleks sing jenenge Mruyung. Mruyung terkenal pusat bati banyumasan. Nang kene ana bekas - bekas bangunan kuno peninggalan Kabupaten Banyumas lawas.

Tapi, jan-jane utawa asline petilasan ngadeke Banyumas ana nang Desa Pekunden. Desa kiye sebelah kulon Sudagaran dibatesi Kali Gawe. Kali Gawe sengaja digawe landa nggo saluran banyu nek Banyumas kebanjiran. Nang Pekunden ana grumbul sing jenenge kendil wesi. Nang kene ganu kanjeng Adipati Joko Kaiman ngedekna pendopo disit dewek. Kanjeng Adipati Joko Kaiman pertama netep nang grumbul Tembaga. Siki tempat kuwe dadi kuburan wingit. Nang kono ana wit tua sing jenenge Tembaga. Jere wit kuwe anane nang kono tok. Nang Pekunden ana sentra kewajinan makanan khas Banyumas jenenge Mino karo Nopia. Nopia karo mino digawe sekang campuran tepung terigu karo gula jawa.