Kabupaten Brebes

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Kabupaten Brebes
Lambang Kabupaten Brebes
Lambang Kabupaten Brebes
Motto: "--"

(Makna): "--"
Sesanti: Berhias (bersih, hijau, indah, aman, sehat)

BMS1.JPG
Locator kabupaten brebes.gif
Dina Dadi: 18 Januari 1678
Ibukota: Brebes
Bupati: H. Indra Kusuma, S.Sos
Luas: 1.657,73 km²
Kecamatan: 17 Kecamatan, 292 Desa
Penduduk:
Kepadatan:
+/- 1.600.000
+/- 960,00 / km²
Suku: Suku Jawa lyy.
Agama: Islam, Protestan, Katolik, Hindu karo Budha
Basa: Basa Banyumasan Dialek Bumiayu, Dialek Tegalan karo Dialek Cirebon/Indramayu, Basa Indonesia, Basa Sunda
Kode Tilpun: (0283) & (0289) Bumiayu
Situs web resmi: www.brebeskab.go.id &
www.brebes.net

Kabupaten Brebes kuwe salah siji kabupaten nang Jawa Tengah sing enggone nang dhaerah pantura lan berbatesan langsung karo propinsi Jawa Kulon, kota Brebes kuwe ibukota kabupatene. Kota-kota gedhe liyane antarane: Losari, Tanjung, Ketanggungan, Larangan, Prupuk, Bumiayu, Salem lly. Luas wilayah Kabupaten kiye ± 166.117 hektar utawa 1.657,73 km², jumlah penduduk ± 1,5 juta jiwa, tingkat kepadatan penduduk ± 953,20 jiwa/km².

Geografis[sunting | sunting sumber]

Enggon geografis : 108° 41'37,7" - 109° 11'28,92" Bujur wetan karo 6° 44'56'5" - 7° 20'51,48" Lintang kidul.

Bates Wilayah : Sisi lor berbatesan karo laut Jawa, sisi kidul berbatesan karo Kabupaten Banyumas, sisi kulon berbatesan karo Kabupaten Cirebon (Jawa Kulon), sisi wetan karo Kabupaten Tegal lan Kota Tegal. Basa sing dituturna penduduk kabupaten kiye yakuwe basa Banyumasan logat/dialek Tegalan karo basa Sunda khususe sing ana ning kecamatan Bantarkawung, Salem karo Banjarharjo, basa Sundane mirip Basa Sundane wong Banten.

Pemerentahan[sunting | sunting sumber]

Jumlah kecamatan nang kabupaten Brebes ana 17 Kecamatan, 292 Desa karo 5 Kelurahan. Pola pembangunan Kabupaten Brebes dibagi dadi 3 Sub Wilayah Pembangunan (SWP):

6 Kecamatan sing digabung nang SWP III kiye rencanane arep didadekna kabupaten dhewek (Pemekaran Kabupaten Brebes). Rencanane jenenge kabupatene mengko kabupaten Bumiayu ibukotane nang kota Bumiayu. Basa sing dituturna nang wilayah Bumiayu kiye basa Banyumasan dialek Bumiayu.

Ekonomi & Sosial[sunting | sunting sumber]

Produk unggulan kabupaten Brebes kuwe: ndok asin, keramik hias, rebana, brambang karo pindang bandeng.
Khusus produk andalan sub sektor industri antarane: brambang goreng, soun, kapal rakyat, karo biting hio.

Mangga pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]