Protestan

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | sunting sumber]

Protestan kuwe salah siji mazhab nang agama Kristen. Mazhab utawa denominasi kiye muncul bar ana protes sekang Martin Luther dong taun 1517, sing ngajokna 95 dalil.

Agama kiye diarani Protestan disebabna ana protes ming Gereja Katolik Roma. Protestan uga bisa diartekna pro-testanum sing artine mbalik ming Injil (testanum).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Gerakan Reformasi utawa pembaruan sing dipelopori Martin Luther kuwe jane dudu sing pertama nang kalangan Gereja Katolik, sedurunge wis ana gerakan-gerakan pembaruan antarane:

  • Peter Waldo sekitar pertengahan abad 12 nganakna gerakan pembaruan nang Perancis. Siki pengikute kegabung nang Gereja Waldensis. Pengikute umume akeh nang Italia karo Uruguay utawa nang daerah-daerah sing akeh imigran sekang Italia.
  • Yohanes Hus (1369-1415) mimpin gerakan pembaruan nang Bohemia, siki klebu negara Cezka. Pengikut Yohanes Hus nang Bohemia siki nggabung karo Gereja Calvinis.

Protestan Indonesia[sunting | sunting sumber]

Ajaran agama Protestan nang Indonesia umume digawa misionaris sekang Landa tur umume Gereja Protestan nang Indonesia kuwe melu ajaran Calvin, sebagian maning manut gaya Lutheran.

Deleng Uga[sunting | sunting sumber]

Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.