Landa

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Kerajaan Landa
Koninkrijk der Nederlanden
Motto: Je Maintiendrai
Lagu kebangsaanWilhelmus
Ibu kota Amsterdam, Den Haag 1
Kota terbesar Amsterdam
Bahasa resmi Landa, Frisia 2
Pemerintahan Monarki konstitusional
 -  Ratu Beatrix
 -  Perdana Menteri Mark Rutte
Kemerdekaan Sekang Spanyol 
 -  Proklamasi 26 Juli 1581 
 -  Diakui 30 Januari 1648 
Luas
 -  Total 41,526 km2 (131)
 -  Air (%) 18,41%
Penduduk
 -  Perkiraan 2007 16.570.613 (58)
 -  Sensus -
 -  Kepadatan 395/km2 (15)
PDB (KKB) Perkiraan 2005
 -  Total US$477,4 miliar (23)
 -  Per kapita US$29.332 (15)
Mata uang Euro 3 (EUR)
Zona waktu (UTC+1)
 -  Musim panas (DST)  (UTC+2)
Ranah Internet .nl
Kode telepon 31
1. Amsterdam adalah ibu kota konstitusi; Den Haag adalah    ibu kota pemerintahan.

2. Bahasa Frisia adalah bahasa resmi Friesland.

3. Mata uang sebelum tahun 2002 adalah Gulden.

Landa (basa Inggris: Netherlands, basa Landa: Koninkrijk der Nederlanden), yakue jeneng bangsa utawa jeneng negara nang Eropa. Tembung Landa jan jane maune sekang tembung Belanda, tapine genah wong Banyumas nyebutna kata sokan desingkat-singkat men gelis tekan maksude, kepenake kaya kuwe, lah Belanda akhire desingkat baen dadi Landa.

Maksud liya[sunting | sunting sumber]

Sebenere kebanyakan wong Banyumas angger nyebut Landa kuwe ora mung nggo nujukna maring wong sing bener-bener pancen warganegara Belanda thok, lah wong sekang Amerika be uga desebute jere wong Landa. Pokoke angger sing irunge mancung, pawakane dhuwur, kulite putih, mripate berwarna, rambute pirang utawa coklat ya wis desebute tetep wong Landa, padahal wis ngertia nek wong kuwe dudu sekang negara Belanda tapi sekang Inggris utawa Amerika utawa Australia. Angger jajal takon karo mbaeh utawa kakine sing ngalami jaman Landa semana, ndean lewih ngerti.