Kabupaten Tegal

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Kabupaten Tegal
Lambang Kabupaten Tegal
Lambang Kabupaten Tegal


Locator kabupaten tegal.png
Peta lokasi Kabupaten Tegal
Koordinat: 108°57'6"–109°21'30" BT dan 6°02'41"–7°15'30" LS
Propinsi Jawa Tengah
Dina dadi 18 Mei 1601
Dasar hukum UU No. 13 Tahun 1950
Tanggal -
Pemerentahan
 - Bupati H. Moch. Hery Soelistyawan, S.H., M.Hum.
 - {{{wakil kepala daerah}}} {{{nama wakil kepala daerah}}}
 - Ketua DPRD {{{nama ketua DPRD}}}
 - DAU Rp. 704.172.500.000,-[1]
Wewengkon 878,79 km2
Populasi
 - Total 1.495.944 jiwa (2008)
 - Kepadhetan 1.702,28 jiwa/km2
Demografi
 - Basa {{{bahasa}}}
 - Zona wektu {{{zona waktu}}}
 - Kode area telepon 0283
Pembagean administratif
 - Kecamatan 18
 - Situs web http://www.tegalkab.go.id/

Kabupaten Tegal kuwe salah siji kabupaten nang Jawa Tengah, Indonesia sing enggone nang wilayah pantura, ibukota kabupaten kiye yakuwe Kecamatan Slawi.

Basa sing dituturna masyarakat Kabupaten Tegal kuwe Basa Banyumasan logat / Dialek Tegalan.

Geografis[sunting | sunting sumber]

Enggon geografis: Bujur wetan 1080 57’ 6” – 1090 21’ 30” karo Lintang kidul 60 02’ 41” – 70 15’ 30”.

Bates Wilayah :

Lor Kota Tegal lan Laut Jawa
Kidul Kabupaten Brebes lan Kabupaten Banyumas
Wetan Kabupaten Pemalang
Kulon Kabupaten Brebes

Pedunung[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Tegal kuwe salah siji kabupaten paling padat nang Jawa Tengah. Sebaran populasi utamane nang sekitare Kota Tegal utawa sedawane dalan raya Tegal - Slawi. Sedina-dinane angger dopokan masyarakat Tegal nggunakna Basa Jawa Banyumasan Dialek Tegal.

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Dokar, salah siji alat transportasi perdesaan nang Kabupaten Tegal

Kabupaten Tegal dilewati jalur utama pantura, lan Tegal uga dadi persimpangan utama sekang pantura maring arah kidul Jawa Tengah, kaya Purwokerto, Kebumen, lan Yogyakarta.

Kabupaten Tegal uga dilewati jalur sepur lintas lor. Angger lintas kidul, nglewati sebagiyan wilayah Kabupaten Tegal, yakuwe nang Prupuk, Kecamatan Margasari sing stasiun utamane Stasiun Prupuk . Jalur sepur Tegal - Slawi - Prupuk nganti sekiye esih berfungsi, ningen dudu nggo sepur penumpang, sekiye mung nggo ngangkut bahan bakar minyak duweke Pertamina.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Tegal ngadeg tanggal 18 Mei 1601 dong Ki Gede Sebayu diangkat nang Sultan Mataram dadi juru demung nang Tegal lan molai mbangun daerah kiye.

Pemerentahan[sunting | sunting sumber]

Jumlah kecamatan nang Kabupaten Tegal kiye ana 18 tur dibagi maning dadi 283 desa. Kecamatan-kecamatan nang Kabupaten Tegal yakuwe:

  1. Adiwerna
  2. Balapulang
  3. Bojong
  4. Bumijawa
  5. Dukuhuturi
  6. Dukuhwaru
  7. Jatinegara
  8. Kedungbanteng
  9. Kramat
  10. Lebaksiu
  11. Margasari
  12. Pagerbarang
  13. Pangkah
  14. Slawi
  15. Suradadi
  16. Talang
  17. Tarub
  18. Warureja

Sosial & Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Umum[sunting | sunting sumber]

Kaitan ekonomi antara Kabupaten Tegal karo kota Tegal keton jelas banget, utamane nang sektor industri karo perdagangan. Kabupaten Tegal dadi lokasi pengolahan, penyedia tenaga kerja, sementara kota Tegal dadi lokasi pemasarane uga dadi lokasi pengolahan akhir.

Produk Unggulan[sunting | sunting sumber]

Nang kabupaten Tegal akeh home industri sing dikelola masyarakat contone: pengecoran & pengerjaan logam, tekstil (konveksi karo tenun tradisional), shuttlecock, furniture, gerabah (kanggo perlengkapan medhang Teh Poci) karo liya-liyane. Warga kabupaten Tegal juga akeh sing duwe usaha nang sektor pertanian (pari, palawija, bawang, brambang, cabe, tebu lyy).

Perikanan & Kelautan[sunting | sunting sumber]

Nang sektor kelautan karo perikanan, akeh nelayan Tegal sing nggolet iwak nang laut Jawa, malah bisa ngantek laut Cina Selatan (kepulauan Riau). Hasile didol nang Pelabuhan Perikanan (pelelangan ikan) Jakarta, Cirebon, Pekalongan uga sebagian dikonsumsi masyarakat Tegal. Esih nang sektor kiye uga akeh masyarakat Tegal (utamane daerah pesisir) sing duwe usaha tambak iwak bandeng karo urang windu uga sing dodol nener / benur (bibit iwak bandeng).

Perantau & Wiraswasta[sunting | sunting sumber]

Masyarakat kabupaten Tegal akeh sing merantau meng kota-kota liyane nang pulau Jawa karo pulau-pulau liyane. Warga Tegal lewih seneng dadi wiraswastawan, umume usaha Warung Tegal (Warteg) sing wis terkenal banget. Pengusaha-pengusaha warteg kiye ana paguyubane yakuwe Kowarteg (Koperasi Warung Tegal).

Deleng Uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]