Pemerentahan

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Tegal, Purwokerto, Purbalingga, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | besut sumber]

Pemerentahan asal tembunge sekang pemerentah sing maknane yakuwe organisasi sing nduweni kekuasaan kanggo nggawe karo njalana Konstitusi karo undang-undang liyane nang wilayah tinentu, umume wilayah negara. Organisasi pemerentahan kuwe yakuwe Lembaga-Lembaga Pemerintah sing njalana pemerentahan.

Nang Indonesia, pemerentahan kuwe dipimpin Presiden ning ora absolut sebab sistem sing dianut nang Indonesia kuwe sistem Trias Politika, dadi ana lembaga Parlemen utawa DPR sing ngerumus aturan-aturane, uga ana kekuasaan Mahkamah Agung sing tugase ngawasi pemerentahan. Nang Hirarki Pemerentahan Indonesia, Presiden kuwe dibantu Wakil Presiden, Kabinet karo Gubernur.

Jenis-Jenis[sunting | besut sumber]

Jenis pemerentahan: Republik, Kerajaan utawa monarki, Federasi lyy

Bentuk-Bentuk[sunting | besut sumber]

Bentuk pemerentahan: Demokrasi, Teokrasi lyy

Sistem[sunting | besut sumber]

Sistem pemerentahan: Presidentil, Parlemeter, Kepala Negara simbolis.

Pemerentahan Wilayah Banyumasan[sunting | besut sumber]

Wilayah Banyumasan ngeliputi 8 Kabupaten yakuwe: Kabupaten Kebumen, Kabupaten Cilacap, Kabupaten Brebes, Kabupaten Tegal, Kabupaten Pemalang, Kabupaten Banjarnegara, Kabupaten Purbalingga karo Kabupaten Banyumas ditambah 1 kota yakuwe kota Tegal.

Kota-kota nang wilayah Banyumasan antarane: Brebes, Tegal, Pemalang, Banjarnegara, Kebumen, Cilacap, Purwokerto, Purbalingga, Slawi, Bumiayu, Gombong, Majenang, Bobotsari, Ajibarang, Sumpiuh, Tanjung, Comal, Ketanggungan, Purwareja, Kroya lyy.

Deleng Uga[sunting | besut sumber]


Wiki letter w.svg

Artikel kiye esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.