Kabupaten Indramayu

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kabupaten Indramayu
Logo Kabupaten Indramayu.jpg
Lambang Kabupaten
Motto: "--"
(Makna): "--"
Sesanti:Remaja (Religius, Maju, Mannangri lan Sejahtera)
Dina Dadi:7 Oktober 1207
Ibukota:Indramayu
Bupati:H. Irianto M.S. Syaifudnangn
Luas:204.011 Ha
Kecamatan:28 Kecamatan, -- Desa
Penduduk:
Kepadatan:
+/- 1.6 Juta
+/- 820 / km²
Suku:Suku Sunda lyy.
Agama:Islam, Protestan, Katolik, Hindu karo Budha
Basa: basa Banyumasan dialek Cirebon/Indramayu, basa Indonesia, basa Sunda
Kode Tilpun:(0234)
Situs web resmi:[http://www.Indramayu.go.id

Kabupaten Indramayu kuwe salah siji kabupaten nang propinsi Jawa Barat sing lokasine nang wilayah pantura, kota Indramayu kuwe ibukota kabupatene. Kota-kota gedhe liyane antarane yakuwe: Haurgeulis, Jatibarang, Karangampel lly. Luas wilayah Kabupaten kiye ± 204.011 hektar utawa 2040.11 km², jumlah penduduk ± -- juta jiwa, tingkat kepadatan penduduk ± --- jiwa/km².

Prakata[sunting | besut sumber]

Daerah kabupaten Indramayu iku bengene arane padukhan Dharma Ayu Nagari, lan biasa disingkat dadi Dermayu. Sejarae iku, bengen mangsa padukuhan sing ana ning pinggir kali cimanuk dau dibabad, Raden Aria Wilalodra ksatria saking kadipaten Bagelen (saiki Purworejo Jawa Tengah) putrae Raden Singalodra kang mbabad alas kali cimanuk, demen karo wanoja kang arane Nyi Endang Dharma Ayu, tapi Nyi Endang Dharma gelem dadi rabine Raden Wilalodra sarate kudu ngalahaken Nyi Endang ning adu tandig kesakten ilmu kanuragan, kelorone pada saktine, kelorone emong ngalah, kelorone pengen mbuktikaken yen deweke pendekar pilih tanding, sape akhire Nyi Endang mati ning tangane Raden Wiralodra, Raden Wilalodra keduhung ning kedadean niku, lan kanggo ngelingaken Nyi Endang Dharma akhire padukuhan anyar sing durug due aran niku di arani padukhuhan Dharma Ayu Nagari. Raden Ariya Wilalodra mimpin padukuhan singawit padukuhan cilik dadi kadipaten sing gedhe lan disegani, iku uga lantaran posisi strategis Dermayu sing dadi lintasan perdagangan lan dadi dalan antara Kasultanan Caruban (Cirebon) karo kutha Batavia (Jakarta). Selama Raden Aria Wlalodra mimpin iki padukhuhan, deweke due gelar yaiku Raden Indrawijaya. Peralihan tembung "Dharma Ayu" meng "Indramayu" iku mungikin gabungan keloro tembung wau. Peresmian aran kien tanggal 7 Oktober 1527.

Basa, Seni karo Tradisi[sunting | besut sumber]

Umume basa khas Indramayu kuwe padha baen karo basa Cirebon. Tradisi sing esih urip nang Indramayu antarane:

  • Ngarot
  • Sedekah Bumi (selamatan kanggo nyambut mangsan udan)
  • Mermule
  • Mapag Sri
  • Nadran (pesta nelayan)
  • Jaringan (nggolet jodoh secara tradisional nganggo basa Sunda Buhun)
  • Ngunjung
  • Ruwatan
  • Kala
  • Ngupati
  • Memitu/tingkeban
  • Mbubur lolos
  • Puputan
  • Cukuran
  • Baritan
  • Rasulan
  • Meminang
  • Topeng
  • Genjring Rudat
  • Sampyong
  • Barokan lyy

Wisata Alam[sunting | besut sumber]

  • Pantai Tirtamaya
  • Pantai Plentong Ujunggebang
  • Kampung Bintang Ujunggebang
  • Pulau Biawak
  • Pantai Karangsong
  • Pantai Eretan

Geografis[sunting | besut sumber]

Letak Daerah: 107°51° 108°36° Bujur Timur karo 6°15°-6"40° Lintang Selatan. Bates Wilayah : Sebelah lor berbatesan karo Laut Jawa. Sebelah kidul berbatesan karo kabupaten Majalengka karo kabupaten Sumelang, sebelah kulon berbatesan karo Kabupaten Subang, sebelah tenggara karo kabupaten Cirebon. Basa sing nangtuturaken penduduk Kabupaten Indramayu kuwe Basa Banyumasan logat/dialek Cirebon/Indramayu karo basa Sunda.Memang basa Banyumasan sing nangtuturna nang kene manlan beda kosa katane ,karo basa sing nangtuturna wong mBanyumas.

Pemerentahan[sunting | besut sumber]

Jumlah kecamatan nang kabupaten Indramayu ana 28 kecamatan, -- desa karo -- Kelurahan.

Ekonomi & Sosial[sunting | besut sumber]

Produk unggulan kabupaten Indramayu kuwe: Pelem (mangga)

Liyane[sunting | besut sumber]

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]

Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.