Indramayu

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Jump to navigation Jump to search

Prakata[sunting | besut sumber]

Daerah kabupaten Indramayu iku bengene arane padukhan Dharma Ayu Nagari, lan biasa disingkat dadi Dermayu. Sejarae iku, bengen mangsa padukuhan sing ana ning pinggir kali cimanuk dau dibabad, Raden Aria Wilalodra ksatria saking kadipaten Bagelen (saiki Purworejo Jawa Tengah) putrae Raden Singalodra kang mbabad alas kali cimanuk, demen karo wanoja kang arane Nyi Endang Dharma Ayu, tapi Nyi Endang Dharma gelem dadi rabine Raden Wilalodra sarate kudu ngalahaken Nyi Endang ning adu tandig kesakten ilmu kanuragan, kelorone pada saktine, kelorone emong ngalah, kelorone pengen mbuktikaken yen deweke pendekar pilih tanding, sape akhire Nyi Endang mati ning tangane Raden Wiralodra, Raden Wilalodra keduhung ning kedadean niku, lan kanggo ngelingaken Nyi Endang Dharma akhire padukuhan anyar sing durug due aran niku di arani padukhuhan Dharma Ayu Nagari. Raden Ariya Wilalodra mimpin padukuhan singawit padukuhan cilik dadi kadipaten sing gedhe lan disegani, iku uga lantaran posisi strategis Dermayu sing dadi lintasan perdagangan lan dadi dalan antara Kasultanan Caruban (Cirebon) karo kutha Batavia (Jakarta). Selama Raden Aria Wlalodra mimpin iki padukhuhan, deweke due gelar yaiku Raden Indrawijaya. Peralihan tembung "Dharma Ayu" meng "Indramayu" iku mungikin gabungan keloro tembung wau. Peresmian aran kien tanggal 7 Oktober 1527.

Basa, Seni karo Tradisi[sunting | besut sumber]

Umume basa khas Indramayu kuwe padha baen karo basa Cirebon. Tradisi sing esih urip nang Indramayu antarane:

  • Ngarot
  • Sedekah Bumi (selamatan kanggo nyambut mangsan udan)
  • Mermule
  • Mapag Sri
  • Nadran (pesta nelayan)
  • Jaringan (nggolet jodoh secara tradisional nganggo basa Sunda Buhun)
  • Ngunjung
  • Ruwatan
  • Kala
  • Ngupati
  • Memitu/tingkeban
  • Mbubur lolos
  • Puputan
  • Cukuran
  • Baritan
  • Rasulan
  • Meminang
  • Topeng
  • Genjring Rudat
  • Sampyong
  • Barokan lyy

Wisata Alam[sunting | besut sumber]

  • Pantai Tirtamaya
  • Pantai Plentong Ujunggebang
  • Kampung Bintang Ujunggebang
  • Pulau Biawak
  • Pantai Karangsong
  • Pantai Eretan
Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.