Kesenian Banyumasan

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | besut sumber]

Kesenian nang wilayah Banyumasan kuwe lair sekang budaya urip masyarakat, dadi nduwe akar kerakyatan sing kuat. Pengaruh sekang budaya sing "lewih duwur" umpamane budaya Keraton uga ana ning kalah penggemar, kecuali kesenian wayang. Dadi kesenian Banyumasan kuwe bisa diarani kesenian rakyat.

Werna-Werna Kesenian Banyumasan[sunting | besut sumber]

Wayang[sunting | besut sumber]

Artikel utama bab: Wayang

Wayang kiye kesenian sing umum nang tlatah Jawa malah Nusantara. Wayang kiye beda-beda jenise nang tiap wilayah, jenise uga beda-beda ana wayang kulit, wayang golek lan liyane.

Gendhingan[sunting | besut sumber]

Artikel utama bab: Gendhingan

Gendhingan utawa gamelan kuwe jenis kesenian musik sing khas Jawa ning versi liyane uga ana nang daerah liya nang Nusantara. Perangkat musik standar sing dienggo umume pada, tambahane biasane nganggo perangkat musik khas daerah masing-masing.

Burok[sunting | besut sumber]

Artikel utama bab: Burok

Burok kuwe kesenian pagelaran mirip barongsai sing asale sekang daerah pantura antara Jawa Tengah karo Jawa Barat dadi nang sekitar kabupaten Brebes karo Cirebon. Jenis kesenian termasuk sing kudu dilestarekna.

Lukisan Sokaraja[sunting | besut sumber]

Artikel utama bab: Seni Lukis Sokaraja

Sekitar taun 1970-an nganti 1980-an kota Sokaraja kuwe dikenal sebagai kota lukisan utawa kota galeri merga sepanjang kota kuwe dipajang karya-karya pelukis sekitar Sokaraja karo Banyumas umume.



Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.