Dogdog Kaliwon

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Dogdog Kaliwon yakuwe jenis kesenian pagelaran sing asale sekang Kecamatan Salem, Brebes. Kesenian kiye butuh ± 15 pemain, tegese 4 kanggo pemain perangkat musik utama, 4 kanggo penyanyi pendukung, sisane sebagai pemain perangkat musik tambahan antarane: gong, seruling, gitar juga organ, sementara penyanyi utamane biasane penyanyi gadis sing wis pengalaman nyanyi nang panggung.

Perangkat musik utamane ialah 4 gendang sing digawe seka wit enau, ukuran gendange ana sing gede juga ana sing cilik. Inti kesenian dogdog kaliwon ialah nang swara 4 gendang kiye, dadi dogdog asale ialah sekang moni 4 gendang kiye. Dogdog dhewek maknane ialah menabuh.

Jaman kuna, kesenian kiye biasane dianakna malam kliwon bar panen pari, dadi sebagai ungkapan syukur maring Tuhan Yang Maha Esa.

4 penabuh gendang utamane juga sebagai badhut, dadi kudhu pinter ngelakoni gerakan-gerakan sing lucu, termasuk juga sekang mimik rupa raine.


Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.