Hong Kong

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Hong Kong Night Skyline.jpg

Hong Kong (Chinese: 香港), resmi dikenal minangka Hong Kong Administrative Khusus Region saka Republik Rakyat China, iku sawijining kutha ing pesisir kidul China ing Pearl River muara lan China South Sea.Hong Kong iki uga dikenal kanggo skyline expansive sawijining, pelabuhan alam jero lan Kapadhetan pedunung nemen (pitung yuta liwat tanah massa saka 1.104 km2 (426 mi sq)). Populasi saiki Hong Kong dumadi 93,6% saka Tionghoa. A bagean gedhe saka mayoritas Kanton-speaking Hong Kong kang saka tetanggan provinsi Kanton (saiki Guangdong), saka kang Staff trampil mlayu sawisé pamaréntahan komunis njupuk liwat Cina ing taun 1949 lan mengko kabirat populasi ing taun 1960.

Sawise asor saka China ing Opium Perang First (1839-42) ing Kakaisaran Britania, Hong Kong dadi koloni Britania Raya karo cession terusan saka Hong Kong Island, ngiring dening Kowloon Peninsula ing 1860 lan lease 99 taun New Territories ing taun 1898. Sawise iku dikuwasani dening Jepang sak Perang Donya II (1941-45), Inggris maneh kontrol nganti 30 Juni 1997. Minangka asil saka rembugan antarane China lan Britain, Hong Kong lan dijupuk menyang Republik Rakyat Cina sangisore 1984 Pranyatan Joint Sino-Britania. Kutha iki dadi China kang page Khusus Administrative Region 1 Juli 1997 ing asas saka "negara siji, loro sistem".

Menyang pungkasan 1970, Hong Kong dadi ditetepake minangka entrepôt utama antarane jagad lan China. Kutha wis dikembangaké dadi penghubung utama global perdagangan lan pusat finansial, dianggep dadi kutha ing donya lan salah siji saka Alpha + wolung cities. Iku ditingkat kalima ing 2014 Kutha Indeks koleksi sawise New York City, London, Tokyo, lan Paris. Kutha siji saka income paling per-kapita ing donya, lan ketimpangan income abot antarane ekonomi linuwih. Wis dhuwur Index Development Human lan diselehake ing kompetisi koleksi. Hong Kong iku tengah katelu paling penting kanggo New York lan London.The ekonomi layanan, kang ditondoi dening pajak murah lan perdagangan free wis minangka kawicaksanan ekonomi Mike Mabuyakhulu faire, lan itungan, dollar Hong Kong, punika 13 itungan paling perdagangan ing donya.

Tanah warata Limited digawe perlu kanggo fasilitas nglukis, lan kutha iki dadi pusat arsitektur modern, entuk tema Hong Kong kutha vertikal. Hong Kong dikembangaké jaringan transportasi umum ing donya lan 90 persen, ing tingkat paling dhuwur ing donya, gumantung ing transit massa dening dalan utawa polusi rail.Air tetep standar emisi problem.Loose serius mimpin kanggo tingkat dhuwur saka construction molekuler.