Seni lan Budaya Purbalingga

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Prakata[sunting | besut sumber]

Budaya sing urip nang Purbalingga kuwe padha baen karo nang wilayah Banyumasan umume, budaya kiye diarani budaya Banyumasan. Budaya sing dianut nang Purbalingga kuwe bagian budaya Jawa ning akeh unsur-unsur utama nang budaya Banyumasan sing malah ora cocog utawa malah berlawanan karo budaya umum Jawa.

Cablaka utawa Blakasuta[sunting | besut sumber]

Cablaka/Blakasuta ialah salah siji watek wong Purbalingga sing ketone ora cocog karo budaya umum Suku Jawa. Watek kiye ngutamaken blak-blakan ning diaturaken nganggo gaya Baworan.

Baworan[sunting | besut sumber]

Egaliter[sunting | besut sumber]

Adat/Tradisi[sunting | besut sumber]

Adat istiadat nang Purbalingga padha baen karo adat istiadat Jawa umume. Termasuk uga upacara-upacara adat nang Purbalingga meh padha karo upacara adat Jawa umume, antarane:

Sebagian upacara adat nang duwur kuwe ana pengarueh sekang ajaran Agama Islam, sebagian maning ana pengaruh sekang ajaran Kejawen, Animisme lan liya-liyane.

Kesenian[sunting | besut sumber]

Liyane[sunting | besut sumber]


Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.



mBalik ming: