Budaya Banyumasan

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Pambuka[sunting | besut sumber]

Budaya Banyumasan maksude: akal budi, pikiran karo hasil kréativitas masyarakat Banyumasan sing urip uga manunggale wujud tindakan karo aktivitas sinambung sing nduwéni karakter karo pola-pola tinentu.
Budaya kiye nduwe ciri khas sing mandan sejen debanding wilayah liyane nang Jawa Tengah, senajan akare egin sekang budaya Jawa. Kiye ana kaitan erat karo karakter masyarakate sing egaliter. Kuwe mau ya keton sekang basa sing dituturna, Basa Banyumasan

Sub-Sub Budaya Banyumasan[sunting | besut sumber]

Antara wilayah lor, kidul karo peralihan pancen ana sethithik perbedaan (nuansa) budaya lan watek ningen bisa dikategorikan serumpun. Malah ana sesepuh Banyumasan sing duwe pendirian nek wong Banyumasan kuwe wis bisa disebut sebagai Etnis Banyumasan, kiye merga perbedaan budaya lan basa antara wong Banyumasan karo masyarakat Jawa wetanan kuwe keton banget.

Jenis Dolanan Tradisional[sunting | besut sumber]

Jenis Budaya Banyumasan[sunting | besut sumber]



Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.