Seni lan Budaya Banjarnegara

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | besut sumber]

Budaya sing urip nang kabupaten Banjarnegara kuwe padha baen karo nang wilayah Banyumasan umume, budaya kiye diarani budaya Banyumasan. Budaya sing dianut nang Purbalingga kuwe bagian budaya Jawa ning akeh unsur-unsur utama nang budaya Banyumasan sing malah ora cocog utawa malah berlawanan karo budaya umum Jawa. Sing mandan beda ialah budaya-budaya tinentu nang sekitar pegunungan Dieng sing esih dipengaruhi budaya tuwa peninggalan kerajaan Kalingga.

Cablaka utawa Blakasuta[sunting | besut sumber]

Cablaka/Blakasuta ialah salah siji watek wong Banjarnegara sing ketone ora cocog karo budaya umum Suku Jawa. Watek kiye ngutamaken blak-blakan ning diaturaken nganggo gaya Baworan.

Baworan nang banjarnegara perkumpulane nangdi ya dulur

Egaliter[sunting | besut sumber]

Adat/Tradisi[sunting | besut sumber]

Adat istiadat nang Banjarnegara padha baen karo adat istiadat Jawa umume. Termasuk uga upacara-upacara adat nang Banjarnegara meh padha karo upacara adat Jawa umume, antarane:

Sebagian upacara adat nang duwur kuwe ana pengarueh sekang ajaran Agama Islam, sebagian maning ana pengaruh sekang ajaran Kejawen, Animisme lan liya-liyane. Khusus enggon nang sekitar pegunungan Dieng akeh tradisi juga adat istiadat sing khas Dieng.

Kesenian[sunting | besut sumber]

Liyane[sunting | besut sumber]


Wiki letter w.svg

Artikel kiye esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.

mBalik ming: Kabupaten Banjarnegara