Seni lan Budaya Cilacap

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Prakata[sunting | besut sumber]

Budaya sing urip nang kabupaten Cilacap kuwe padha baen karo nang wilayah Banyumasan umume, budaya kiye diarani budaya Banyumasan. Budaya sing dianut nang kabupaten kiye bagian budaya Jawa ning akeh unsur-unsur utama nang budaya Banyumasan sing malah ora cocog utawa malah berlawanan karo budaya umum Jawa.

Budaya Umum[sunting | besut sumber]

Cablaka utawa Blakasuta[sunting | besut sumber]

Cablaka/Blakasuta ialah salah siji watek wong Cilacap sing ketone ora cocog karo budaya umum Suku Jawa. Watek kiye ngutamaken blak-blakan ning diaturaken nganggo gaya Baworan.

Baworan[sunting | besut sumber]

Egaliter[sunting | besut sumber]

Adat/Tradisi[sunting | besut sumber]

Adat istiadat nang kabupaten Cilacap padha baen karo adat istiadat Jawa umume. Termasuk uga upacara-upacara adat nang Cilacap meh padha karo upacara adat Jawa umume, antarane:

Sebagian upacara adat nang duwur kuwe ana pengarueh sekang ajaran Agama Islam, sebagian maning ana pengaruh sekang ajaran Kejawen, Animisme lan liya-liyane.

Kesenian[sunting | besut sumber]


Liyane[sunting | besut sumber]

Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.

mBalik ming: Kabupaten Cilacap