Sumatra Kidul

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Menyang navigasi Menyang panggolèkan


Sumatra Kidul
—  Propinsi  —
Kadi kanan dhuwur sa-arah jarum jam: Jembatan Ampera, Mesjid Agung Palembang, Stadion Gelora Sriwijaya, Pempek Palembang, Monumen Air Mancur, Hotel Arya Duta Kota Palembang
Bendera Sumatra Kidul
Bendera
Lambang Sumatra Kidul
Lambang
Peta lokasi Sumatra Kidul
Motto: "Bersatu Teguh"
Peta lokasi Sumatra Kidul
Negara  Indonesia
Ibu kota Palembang
Koordinat 5º 10' - 1º 20' LS
101º 40' - 106º 30' BT
Luas
 • Total 87.017,41 km2 (33,597,61 sq mi)
Populasi
 • Total 10,675,862 (tahun 2.015)
 • Kepadatan 100/km2 (300/sq mi)
Demografi
 - Suku bangsa Melayu (34,37%), Jawa (27,01%), Komering (5,68%), Sunda (2,45%), Tionghoa (1,1%), Minangkabau (0,94%), Liane (28,45%) [1]
 - Agama Islam (96%), Kristen (1,7%), Buddha (1,8%), Lain-lain (0,5%)[2]
Zona waktu WIB
Kecamatan 212
Desa/kelurahan 3.081
Lagu daerah Dek Sangke
Situs web www.sumselprov.go.id

Sumatra Kidul yakuwe propinsi nang Indonesia sing letake nang sisih kidul Pulo Sumatra. Propinsi kie beribu kota nang Palembang. Secara geografis, Sumatra Kidul wewatesan karo propinsi Jambi nang lor, propinsi Kep. Bangka-Belitung nang wetan, propinsi Lampung nang kidul lan Propinsi Bengkulu nang kulon.

Propinsi iki akeh nduweni tujuan wisata sing apik kanggo ditilik kaya Kali Musi, Jembatan Ampera, Pulo Kemaro, Danau Ranau, Kota Pagaralam lan lian-liane. Dikarenake awit menyen wis dadi pusat perdagangan, dening ora langsung melu ngaruhi kebudayaan masyarakate. Panganan khas kadi propinsi iki macem-macem kaya pempek, model, tekwan, pinlang patin, pinlang tulang, sambel jokjok, berengkes lan tempoyak.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Propinsi Sumatra Kidul awit berabad sing lalu dikenal uga karo sebutan Bumi Sriwijaya; ing abad ke-7 tekan abad ke-12 Masehi wilayah iki kuwe pusat kerajaan Sriwijaya sing uga terkenal karo kerajaan maritim terbesar lan terkuat nang Nusantara. Gaung lan pengaruhnya bahkan tekan areng Madagaskar nang Benua Afrika.

Awit abad ke-13 tekan abad ke-14, wilayah iki berada nang ngisor kekuasaane Majapahit. Selanjute wilayah iki pernah dadi daerah tak bertuan lan bersarange bajak laut sekang Mancanegara sekang negeri China.

Ing awal abad ke-15 berdirilah Kasultanan Palembang sing berkuasa tekan datange Kolonialisme Kulon, terus disusul areng Jepang. Ketika isih berjaya, kerajaan Sriwijaya uga dadikan Palembang sebagai Kota Kerajaan.

Miturut Prasasti Kedukan Bukit sing ditemukan pada 1926 menyebutke, pemukiman sing jenenge Sriwijaya itu didirikan tanggal 17 Juni 683 Masehi. Tanggal iku dadi dina dadine Kota Palembang sing diperingati setiap tahunne.

Geografi[sunting | besut sumber]

Propinsi Sumatra Kidul dening geograpis letake antara 1 derajat tekan 4 derajat Lintang Kidul lan 102 derajat tekan 106 derajat Bujur Wetan karo luas daerah seluruhe 87.017.41 km².

Wates-watese wilayah Propinsi Sumatra Selatan sebagai berikut : sisih lor wewatesan karo Propinsi Jambi, sisih Kidul wewatesan karo Propinsi Lampung, sisih Wetan wewatesan karo Propinsi Bangka Belitung, sisih Kulon wewatesan karo Propinsi Bengkulu.

Secara topograpi, wilayah Propinsi Sumatra Kidul sing nang pantai Wetan lemahe terdiri kadi rawa-rawa lan payau sing dipengaruhi oleh pasang surut. Vegetasine berupa tumbuhan palmase lan kayu rawa (bakau). Sitik makin ke kulon yakuwe dataran rendah sing ombo. Luwih manjing kedalam wilayahe semakin bergunung-gunung. Nang kono ono bukit barisan sing membelah Sumatra Kidul lan yakuwe daerah pegunungan sing dhuwure 900 - 1.200 meter kadi permukaan laut. Bukit barisan terdiri atas puncak Gunung Seminung (1.964 m), Gunung Dempo (3.159 m), Gunung Patah (1.107 m) lan Gunung Bengkuk (2.125m). Nang sisih Kulon Bukit Barisan kuwe lereng. Propinsi Sumatra Kidul nduweni beberapa kali sing gede. Kebanyakan kali-kali kuwi bermata air kadi Bukit Barisan, kejaba Kali Mesuji, Kali Lalan lan Kali Banyuasin. Kali sing bermata air kadi Bukit Barisan lan bermuara areng Selat Bangka kuwi Kali Musi, dene Kali Ogan, Kali Komering, Kali Lematang, Kali Kelingi, Kali Lakitan, Kali Rupit lan Kali Rawas kuwe anak Kali Musi.

Secara administratip Propinsi Sumatra Kidul terdiri kadi 13 (telulas) Pemerintah Kabupaten lan 4 (papat) Pemerintah Kota, dengan palembang sebagai ibukota propinsi. Pemerintah Kabupaten lan Kota membawahi Pemerintah Kecamatan lan Desa / Kelurahan, Propinsi Sumatra Kidul duwe 13 Kabupaten, 4 Kotamadya, 212 Kecamatan, 354 Kelurahan, 2.589 Desa. Kabupaten Ogan Komering Ilir dadi Kabupaten dengan luas wilayah terbesar dengan luas 16.905,32 Ha, diikuti oleh Kabupaten Musi Banyuasin dengan luas wilayah sebesar 14.477 Ha.

Berdasarkan harga berlaku dengan migas, terdapat empat sektor sing memberikan sumbangan cukup gede terhadap PDRB. Ing taun 2010, papat sektor sing memberikan sumbangan tergede kuwe sektor industri pengolahan, diikuti oleh sektor pertambangan lan penggalian, sektor pertanian serta sektor perdagangan, Hotel lan Restoran. Ing taun 2010 kontribusi masing-masing sektor diatas secara berurutan kuwe 23,67%, 21,62%, 16,85%, 12,70%.

Sebagai salah siji propinsi tujuan investasi, Propinsi Sumatra Kidul duwe berbagai sarana lan prasarana penunjang diantare kuwe Bandara S.M. Badaruddin II sing terdapat nang Kota Palembang, Bandara Tanjung Enim nang Kabupaten Muara Enim, Bandara Banding Agung sing letake nang Kabupaten Ogan Komering Ulu Selatan, Pelabuhan Palembang sing letake nang Kota Palembang karo Pelabuhan Khusus Kerta Pati nang Kabupaten Muara Enim.[3]

Iklim[sunting | besut sumber]

Cithakan:Expand section

  1. Indonesia's Population: Ethnicity and Religion in a Changing Political Landscape. Institute of Southeast Asian Studies. 26 Oktober 2003. 
  2. Sensus Penduduk 2010 Provinsi Sumatera Selatan Menurut Agama Yang dianut sp2010.bps.go.id
  3. Sumatera Selatan Dalam Angka 2010