Buddha

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Buddha

Prakata[sunting | besut sumber]

Buddha (Basa Sansekerta: बुद्ध kuwe artine Wong-wing sing sadar). Budha kuwe agama sing dibangun Siddhartha Gautama. Ana uga sing ngarani buddha kuwe artine kahanan (keadaan) tingkatan kesadaran manungsa, dudu agama. Manungsa sewise nglakoni lelaku, akhire tekan nang kahanan "pencerahan" sempurna. Angger wong wis tekan tingkatan kiye, wong/manungsa mau disebut wis dadi buddha. Dadi buddha kuwe mung istilah. Agamane apa bae, angger wis tekan "pencerahan" sempurna, dadi buddha.

Sejarah[sunting | besut sumber]

Agama Buddha kuwe lair nang Nepal, pencetuse yakuwe Siddhartha Gautama utawa Gautama Budha.

Golongan-Golongan[sunting | besut sumber]

KItab-Kitab[sunting | besut sumber]

Aliran[sunting | besut sumber]

Liyane[sunting | besut sumber]

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]

Wiki letter w.svg

Artikel kiye esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.