Wikipedia

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Wikipedia
Wikipedia-logo-v2.svg
Gambar layar portal multibahasa Wikipedia.
Gambar layar portal multibahasa Wikipedia.
URL www.wikipedia.org
Komersil? Ora
Tipe situs Ensiklopedia daring
Sing duwe Wikimedia Foundation
Sing gawe Jimmy Wales, Larry Sanger[1]
Diluncurna 15 Januari 2001

Wikipedia kuwe Ensiklopedia multibasa sing ditulis, disusun tur bisa disunting/edit pembaca kabeh termasuk Rika, dadi Wikipedia kuwe kasil karya gotong royong kabeh pembaca / pengguna. Wikipedia kuwe diawasi tur didukung dening Yayasan Wikimedia, yayasan kiye kuwe lembaga Nirlaba. Istimewane, Wikipedia bisa di isi informasi sing biasa dimuat nang kabeh media termasuk Buku, Majalah, Koran lan liya-liyane, dadi isine bisa aktual banget.

Wong sing pertama molai nggawe proyek Wikipedia kiye jenenge Jimmy Wales.

Sekilas[sunting | sunting sumber]

DVD Wikipedia

Karakteristik-karakteristik utama nang proyek Wikipedia:

  1. Disiapna kanggo dadi Ensiklopedia primer
  2. Sebagai edisi wiki, sing bisa diobah sapa baen (kecuali pengguna sing diblok karo pengecualian nang halaman sing dilindungi)
  3. Sebagai isi bebas, sing nganggo Copyleft Lisénsi Dokuméntasi Bébas GNU

Perkembangan jumlah artikel[sunting | sunting sumber]

Seuwise diluncurna tanggal 15 Januari 2001, Wikipedia Basa Inggris uwis ngalami perkembangan jumlah artikel sing luar biasa. Tanggal 21 Januari 2003, jumlah artikelé uwis nganti 100.000 buah, terus tanggal 01 Maret 2006, uwis nduwe 1.000.000 artikel. Angka kiye terus nambah dadi 2.000.000 artikel tanggal 09 September 2007 lan tembus angka 3.000.000 artikel tanggal 17 Agustus 2009.

Nganti wulan September 2010, proyek Wikipedia sing uwis nduwe jumlah artikel lewih sekang 1.000.000 mung ana 3 basa, yaiku Basa Inggris, Basa Jerman sing uwis tembus angka kiye tanggal 27 Desember 2009 lan Basa Perancis sing uwis tembus tanggal 21 September 2010.

Nek Wikipedia Basa Indonesia, pertama kali nduwe artikel tanggal 30 Mei 2003. Angka kiye dadi 1.000 artikel tanggal 16 Maret 2004, terus tembus angka 10.000 artikel tanggal 31 Mei 2005. Olihe 100.000 artikel tanggal 21 Februari 2009. Tanggal 9 Februari 2011, Wikipedia Basa Indonesia uwis nduwe lebih sekang 153.000 artikel.

Lisensi isi bebas[sunting | sunting sumber]

Kabeh tulisan sing disumbangna nang Wikipedia kuwe statuse dadi Isi Bebas tur dilindungi Lisénsi Dokuméntasi Bébas GNU, artine bisa bebas dimanfaataken, uga bebas diobah (arti positif ), bebas dikopi, uga bisa disebaraken sesuai batesan Lisénsi Dokuméntasi Bébas GNU.

Gudang data sing bisa di update[sunting | sunting sumber]

Kabeh sing pengin nganggo Isi Bebas Wikipedia, kapan baen bisa ngunduh artikel sing nganggo versi paling anyar nang gudang data kanggo tujuan bebas ning menuhi syarat LDBG.

Lokasi-lokasi kaya Wikinfo, wordiq [1], thefreedictionary.com [2], 4reference [3] karo nationmaster [4] wis dienggo kanggo ngaca utawa nggarpu isi Wikipedia.

Bisa diobah sapa baen[sunting | sunting sumber]

Isi Wikipedia kuwe bisa dicipta kabeh penggunane. Pengunjung nang Wikipedia uga bisa ngobah artikel, kiye akeh sing ngelakoni. Kaca-kaca/halaman berobah terus, dadi angel nggolet artikel sing wis bener-bener rampung utawa utuh. Kuwe sing marakna Wikipedia biasa ngalami 'masalah' sing unik, deleng Wikipedia:Kenangapa Wikipedia kuwe ora hebat banget, ning nang Wikipedia kiye uga wis disiapna sistim 'penyembuhan dhewek' kanggo ngadepi tantangan sing kaya kuwe, deleng Wikipedia:Balasan kanggo penolakan umum.

Perusakan[sunting | sunting sumber]

Salah siji masalah utama nang Wikipedia yakuwe 'perusakan' utawa vandalisme: ora bertanggungjawab. Akeh kedaden kaya kiye merga kurang paham aturan-aturan sing berlaku nang Wikipedia, contone: Anjuran nganggo kothak njajal ndisit sedurunge bener-bener paham tata cara nyunting/editing.

"Peran Pengurus dadi penting banget kanggo mbenerna kerusakan-kerusakan artikel uga kanggo mblokir penggguna-pengguna sing ora bertanggungjawab (vandal).

Perangkat keras[sunting | sunting sumber]

Server-server Wikimedia di Tampa

Wikipedia dijalankan dengan memakai perangkat lunak MediaWiki oleh server-server milik Yayasan Wikimedia. Sampai dengan 13 Mei 2006 Wikipedia dan proyek-proyek Wikimedia lainnya dijalankan oleh 175 server yang terletak di 4 lokasi berbeda yaitu di Tampa-Florida-Amerika Serikat, Paris-Perancis, Amsterdam-Belanda, serta di lokasi Yahoo!.

Perincian server miturut lokasine yakuwe:

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Jonathan Sidener. "Everyone's Encyclopedia", San Diego Union Tribune. Diakses pada 15 Oktober 2006.

Logo Wikipedia[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Wikipedia-logo-v2.svg