Rambutan

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
?Rambutan
Woh rambutan
Woh rambutan
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Kerajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Sapindales
Famili: Sapindaceae
Genus: Nephelium
Spesies: N. lappaceum
Jeneng binomial
Nephelium lappaceum
L.


Rambutan , Nephelium lappaceum kuwe wit sing mlebu nang famili Sapindaceae.[1] Wohé wit kuwe uga jenengé rambutan. Rambutan akèh ditemokna nang tlatah tropis, kayata Asia Tenggara, Asia Selatan, Afrika lan Amérika Selatan.[1]

Nang Indonésia, rambutan sing misuwur asalé sekang Sumatra Lor, utamané sekang Binjai cedhak Medan.[1] Rambutan(Nephelium sp)kalebu tanduran woh hortikultural.[1] Rambutan nduwéni jeneng liya nang Bahasa Inggris yakuwe Hairy Fruit.[1] Rambutan kalebu woh-wohan asli Indonésia.[1] Nganti sekiye rambutan nyebar nang luar dhaerah sing iklimé tropis, kayata Filipina lan negara-negara nang Amérika Latin.[1] Rambutan ditemokna uga nang dhaérah sing nduwéni iklim sub-tropis.[1]

Wit rambutan dhuwuré teyeng nganti 20 meter lan nduwéni kenopi sing nggrembuyeng.[2] Wit rambutan kalebu wit sing gédhé lan cendhék .[2] Kulit wit lan pangé wernané soklat tuwa lan ana putih-putih cilik nang kulite.[2] Godhong rambutan ambuné rada wangi, godhongé rada lunyu lan nduwéni wulu sithik.[2]Kembang rambutan ana sing diarani kembang lanang lan kembang wédok.[2] Rambutan merlokna kéwan kaya srangga kanggo penyerbukan.[2] Woh rambutan bentuké bujur utawa lonjong meh bunder lan ukurané kurang luwih 5 cm.[2] Rambutan mateng kurang luwih 100 nganti 130 dina sawisé ngembang.[2]

Nandur[sunting | sunting sumber]

Wit rambutan teyeng ditandur nganggo sistem tiga segi sama, empat segi sama utawa sistem sesiku keluang.[2] Jarang nandur wit rambutan yakuwe 9 m x 9 m x 9 m.[2] Kanggo nggemburna lemah teyeng dilaksanakna nang awal mangsa udan.[2] Kanggo wit sing wis tuwa yakuwe 3-4 minggu sawisé ngembang. [2]Ing sakupéngé wit rambutan teyeng digemburna lemahé tujuwané kanggo nyuburna lan hawa sing ngandhut nutrisi teyeng mlebu. [2]Pengapuran teyeng dilaksenakna yèn pH tanah kurang sekang 4,5.[2] Rambutan teyeng diwénéhi pupuk ben subur. Saliyané pupuk kandhang, pupuk gawéan sing teyeng dianggo yakuwe campuran Uréa, TSP utawa SP-36, lan KCL, kanthi perbandingan 2:2:1, utawa ditaker 50-250 gram/tanduran.[3] Rambutan dipupuk ping telu saben setaun kanthi jarak wektu patang sasi sepisan.[3] Yèn tanduran wis umur 10 taun kudu dipupuk NPK sing cacahé 500 - 1.000 gr saben wit.[3] Saliyané nganggo cara ''okulasi'', rambutan uga teyeng ditengkarna nganggo wijiné, ananging wohé luwih suwé tinimbang yèn ditengkarna nganggo cara okulasi.[4]

Jinis[sunting | sunting sumber]

Saka panalitén lan survey ditemokna ana 22 jinis rambutan. [1]Asalé ana sing sekang galur murni lan ana uga sing asil okulasi utawa nggabungna sekang rong jenis galur sing sejen.[1] Ciri-ciri sing mbedakna saben jinis rambutan teyeng dideleng sekang sifaté woh rambutan.[1] Sifat woh rambutan teyeng dideleng sekang daging woh rambutan, nah sithiké banyu nang woh rambutan, bentuk, werna kulit, lan dawané rambut rambutan.[1] Ana ''varietas'' rambutan sing paling disénéngi lan nilai ''ekonomis'' sing rélatif dhuwur.[1]

Rambutan Rapiah[sunting | sunting sumber]

Rambutan rapiah wohé ora patia nah ningen buah kiye mutuné apik, kulit wohé rupané ijo-kuning-abang ora rata.[1] Rambutan rapiah rambuté arang-arang.[1] Daging woh rambutan rasané legi, kenyal, lan ngelotok.[1] Daging wohé uga kandel lan teyeng tahan nganti 6 dina sawisé dipetik.[1]

Rambutan Aceh Lebak bulus[sunting | sunting sumber]

Rambutan kiye wité dhuwur lan wohé akeh. Asilé kurang luwih 160-170 gendhel saben wit. [1]Kulit wohé wernané abang, kuning lan alus. Rambutan kiye rasané séger legi lan kécut.[1] Rambutan acéh lebak bulus ngandhut nah banyu lan ngelotok. [1]Wohé teyeng awet nganti 4 dina sawisé kapethik, saliyané iku woh rambutan kiye uga tahan nang pengangkutan.[1]

Rambutan Cimacan[sunting | sunting sumber]

Rambutan kiye wohé nah. [1]Saben wit kurang luwih 90 nganti 170 iket.[1] Kulité wernané abang rada kuning, ana uga sing abang tuwa. [1]Rambuté kasar lan rada jarang, rasané legi lan banyuné sithik. [1]rambutan Cimacan kurang tahan nang pangangkutan.[1]

Rambutan Binjai[sunting | sunting sumber]

Rambutan jinis kiye kalebu rambutan sing paling apik nang Indonesia. [1]Wohé gédhé lan kulité wernané abang tuwa.[1] Rambutan kiye rambuté rada kasar lan arang, rasané legi lan rada kecut. [1]Asil wohé ora saknah woh acé lebak bulus ananging dagingé nglothok.[1]

Rambutan Sinyonya[sunting | sunting sumber]

Jinis rambutan kiye nduwéni woh sing nah lan disenengi utamané wong Tionghoa.[1] Wit lan pang-pangé sing kuwat pas yèn diokulasi. [1]Rambutan kiye werna kulité abang tuwa nganti abang anggur lan nduwéni rambut alus lan kerep utawa rapet. [1]Wohe rasané legi rada kecut, nah banyuné lan ''empuk''.[1] Rambutan sinyonya kalebu rambutan sing ora nglothok.[1]

Kebak nang Guna[sunting | sunting sumber]

Rambutan dibudidayakna lan dimanfaatké wohé.[4] Woh rambutan ngandhut gizi, zat tepung, zat énzim-énzim sing ''esensial'' lan ''nonesensial'', vitamin, zat mineral makro, mikro sing nyèhatna.[4] Ana uga sing ndadekake wit rambutan dadi wit kanggo ayom-ayom nang pekarangan omah lan dadi tanduran hias.[4] Rambutan ngandhut vitamin C saengga rambutan uga kena kanggo tamba sariawan.[4] Saliyane iku rambutan uga kena kanggo tamba lara demam lan kencing manis.[4]

Sentra Tanduran[sunting | sunting sumber]

Nang Indonésia sing dadi sentra tanduran rambutan yakuwe nang Pulo Jawa khususé nang Bekasi, Kuningan, Malang, Probolinggo, Lumajang lan nang Garut.[5]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 (Indonesia)warintek.ristek.go.id(dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)
  2. ^ 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 (Indonesia)deptan.go.id(dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)
  3. ^ 3,0 3,1 3,2 (Indonesia)proseanet.org(dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)
  4. ^ 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 (Indonesia)deptan.go.id(dipunundhuh tanggal 1 mei 2011)
  5. ^ (Indonesia)trubus-online.co.id(dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Galeri Rambutan[sunting | sunting sumber]

Delengen Uga Who-wohan