C

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

C kuwe aksara ketelu nang alfabet Latin. Nang basa Indonesia, aksara kiye disebut ce angger nang basa Inggris disebut cee, dewaca[siː].[1] Nang basa Latin, aksara kiye nglambangna fonem /k/, konsonan letup langit-langit belakang tak bersuara, angger nang basa Indonesia lan Melayu aksara kiye nglambangna fonem /tʃ/, konsonan gesek pascarongga-gigi tak bersuara.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Proto-Semitik
gaml 
Fenisia
gimel 
Yunani Kuno
gama 
Yunani Modern
gama 
Etruska
Latin Kuno
Latin Modern
C

‹C› lan ‹G› asale sekang aksara sing padha. Bangsa Semit njenengine gimel (Arab: jim). Lambange diadaptasi sekang hieroglif Mesir sing bentuke umban tongkat, sing dadi arti sekang jeneng gimel kuwe. Kemungkinan liyane yakuwe aksara kuwe nggambarna unta, sing nang rumpun basa Semit disebut gamal.


C dadi simbol hak cipta.

Kode komputasi[sunting | sunting sumber]

Representasi alternatif aksara C
Alfabet fonetik NATO Kode Morse
Charlie –·–·
ICS Charlie.svg Semaphore Charlie.svg ⠉
Bendera isyarat Semafor Braille
Titik kode aksara besar
C
aksara kecil
c
Unicode U+0043 U+0063
ASCII Desimal 67 99
Biner 01000011 01100011
EBCDIC 195 131

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Wikisource1911Enc

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "C" Oxford English Dictionary, 2nd edition (1989); Merriam-Webster's Third New International Dictionary of the English Language, Unabridged (1993); "cee", op. cit.