Kota Bandung

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Bale Kota Bandung

Kota Bandung kuwe kota metropolitan sing paling gede neng Jawa Barat sekaligus dadi ibu kota propinsine. Kota iki jarake 140 km saking tenggara Jakarta, lan termasuk kota paling gede kaping telu neng Indonesia seuwise Jakarta lan Surabaya. Wilayahe Bandung Raya termasuk metropolitan paling gede kaping pindho neng Indonesia seuwise Jabotabek. Neng kota sing bersejarah iki, ngadeg perguruan tinggi teknik pertama neng Indonesia (Technische Hoogeschool, saiki dadi ITB)[1], dadi palagan neng jaman kemerdekaan[2], uga tau dadi panggonan Konferensi Asia-Afrika 1955,[3] salah sawijine pertemuan sing nyuwarakna semangat anti kolonialisme, malahan Perdana Menteri India Jawaharlal Nehru neng pidatone ngucapake nek Bandung kuwe ibu kotane Asia-Afrika.[4]

Taun 1990 kota Bandung dadi salah siji kota paling aman neng dunia miturut survei majalah Time.[5]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dalan Asia-Afrika. Neng dalan iki ana gedung sing kanggo konferensi Asia-Afrika tahun 1955

Jeneng "Bandung" asale sekang ucapan bendung atawa bendungan mergoa kebendunge kali Citarum sekang lava Gunung Tangkuban Perahu sing sidane mbentuk telaga. Legenda sing diceritakna neng wong-wong tuwa neng Bandung ngomongi nek jeneng "Bandung" dijikot sekang salah siji kendaraan banyu yaiku perahu loro dijiret jejeran sing disebut prau bandung sing digunakna neng Bupati Bandung, R.A. Wiranatakusumah II, kanggo ngiteri Ci Tarum jalaran ngoleki panggonan kanggo kabupaten anyar nggantikna ibukota lawas neng Dayeuhkolot.
Kota Bandung mulai dadi kawasan pemukiman wiwit jaman pemerintahan kolonial Hindia-Belanda, melalui Gubernur Jenderalnya jaman kuwi Herman Willem Daendels, sing ngetokna surat keputusan tanggal 25 September 1810 tentang pembangunan sarana lan prasarana kanggo kawasan iki. Kedaden iki sidane diabadikna kanggo hari dadi kota Bandung. thumb|300px|Dalanan neng Bandung (1908) Kota Bandung resmi entuk status gemeente (kota) sekang Gubernur Jenderal J.B. van Heutsz tanggal 1 April 1906[6] dengan luas wilayah jaman iku sekitar 900 ha, terus nambah dadi 8.000 ha neng tahun 1949, nganti sidane nambah maning dadi luas wilayah sing saiki.[7]

Pas jamane perang kemerdekaan, 24 Maret 1946, separone kota iki di bakar daning para pejuang kemerdekaan kanggo strategi perang jaman iku. Kedaden iki terkenal dadi Bandung Lautan Api lan diabadikna neng lagu Halo-Halo Bandung. Seliyane kuwi kota ini terus ditinggalna daning wargane sing padha ngungsi maring daerah sejene.

Tanggal 18 April 1955 neng Gedung Merdeka sing gemiyen jenenge "Concordia" (Jl. Asia Afrika, saiki), seberangan karo Hotel Savoy Homann, dianakna Konferensi Asia-Afrika sing pertama, dibaleni maning kanggo KTT Asia-Afrika 2005 neng kota iki tanggal 19 April-24 April 2005.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Kota kembar[sunting | sunting sumber]

Kota-kota lain yang menjadi bagian dari proyek kota kembar dari kota Bandung adalah:

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (Inggris)Yat, H.Y., (1973), Development of higher education in Southeast Asia: problems and issues, Regional Institute of Higher Education and Development.
  2. ^ (Indonesia) Toer, K.S., Kamil, E., (1999), Kronik revolusi Indonesia, Vol. 1, Kepustakaan Populer Gramedia, ISBN 978-979-9023-27-8.
  3. ^ Plummer, B.G., (2003), Window on freedom: race, civil rights, and foreign affairs, 1945-1988, UNC Press, ISBN 978-0-8078-5428-0.
  4. ^ See, S.T., Acharya, A., (2009), Bandung Revisited: The Legacy of the 1955 Asian-African Conference for International Order, NUS Press, ISBN 978-9971-69-393-0.
  5. ^ Rafael V. L., Mrázek R., (1990), Figures of criminality in Indonesia, the Philippines, and colonial Vietnam, SEAP Publications, ISBN 978-0-87727-724-8.
  6. ^ Edi Suhardi Ekajati, Sobana Hardjasaputra, Ietje Mardiana, (1985), Sejarah Kota Bandung, 1945-1979, Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Direktorat Sejarah dan Nilai Tradisional, Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Sejarah Nasional.
  7. ^ www.ar.itb.ac.id Bandung Colonial City Revisited (diakses pada 14 Juli 2010)
Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.