Kota Cimahi

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Kota Cimahi
Logo-Cimahi.png
Lambang Kota Cimahi
Motto: Saluyu ngawangun jati mandiri


Locator kota cimahi.png
Peta lokasi Kota Cimahi
Koordinat: 6°53' LS 107°32' BT
Propinsi Jawa Barat
Dina dadi {{{hari jadi}}}
Dasar hukum Undang Undang Republik Indonesia Nomor 9 Tahun 2001
Tanggal 21 Juni 2001
Pemerentahan
 - Walikota Ir. H. M. Itoc Tochija, MM.
 - {{{wakil kepala daerah}}} {{{nama wakil kepala daerah}}}
 - Ketua DPRD {{{nama ketua DPRD}}}
 - DAU Rp. 354.972.241.000,-[1]
Wewengkon 48,42 km²
Populasi
 - Total 483.000 (2003) {{{penduduktahun}}}
 - Kepadhetan 9.975
Demografi
 - Basa {{{bahasa}}}
 - Zona wektu {{{zona waktu}}}
 - Kode area telepon 022
Pembagean administratif
 - Kecamatan 3
 - Kelurahan 15
 - Situs web http://www.cimahikota.go.id

Kota Cimahi kuwe salah siji kota nang Propinsi Jawa Barat, Indonesia. Kota kiye anane nang sisi kulone Kota Bandung. Cimahi gemiyen kuwe bagiyan sekang Kabupaten Bandung, sing banjur ditetepna dadi kota administratif dong tanggal 29 Januari 1976. Tanggal 21 Juni 2001, Cimahi ditetepna dadi kota otonom. Kota Cimahi kuwe dibagi maring 3 kecamatan, sing dibagi maning dadi 15 kelurahan.


Sejarah[sunting | sunting sumber]

Keluarga Belanda nang Cimahi taun 1902

Nang basa Sunda, tembung Cimahi artine "banyu sing cukup". Cimahi molai dikenal dong taun 1811, Gubernur Jenderal Herman Willem Daendels nggawe dalan Anyer-Panarukan. Taun 18741893, digawe dalan sepur Bandung-Cianjur sisan gawe karo nggawe Stasiun Cimahi. Taun 1886 dibangun pusat pendidikan militer karo fasilitas liyane kaya Rumah Sakit Dustira lan umah tahanan militer. Taun 1935, Cimahi ditetepna dadi kecamatan.

Seuwise kemerdekaan Indonesia, Cimahi dadi bagiyan sekang Kabupaten Bandung Utara. Taun 1962, dibentuk Kawedanaan Cimahi sing ngliputi Kecamatan Cimahi, Padalarang, Batujajar, lan Cipatat. Miturut PP Nomor 29 Taun 1975, Cimahi ditingkatna statuse dadi kota administratif tanggal 29 Januari 1976, lan dadi kota administratif pertama nang Jawa Barat. Molai 21 Juni 2001 statuse Cimahi dadi kota.

Sekiye Cimahi dadi salah siji kawasan pertumbuhan Kota Bandung nang sisi kulon. Jumlah pedununge sekiye antarane 483.000 jiwa, ningkat sekang 290.000 dong taun 1990 dadi rata-rata tuwuh 2,12% per taun.


Kota tentara[sunting | sunting sumber]

Kota Cimahi olih julukan dadi "Kota Tentara" jalaran nang kota kiye akeh pusat pendidikan kanggo tentara, nang antarane yakuwe:

  • Pusat Pendidikan Artileri Medan (Pusdikarmed)
  • Pusat Pendidikan Pengetahuan Militer Umum (Pusdikpengmilum)
  • Sekolah Pelatih Infanteri Pusat Pendidikan Infanteri (SPI Pusdikif)
  • Pusat Pendidikan Jasmani (Pusdikjas)
  • Pusat Pendidikan Peralatan (Pusdikpal)
  • Pusat Pendidikan Pembekalan Angkutan (Pusdikbekang)
  • Pusat Pendidikan Polisi Militer (Pusdikpom)
  • Pusat Pendidikan Perhubungan (Pusdikhub)

durung maning akeh markas-markas tentara sing ana nang kana, kaya:

  • Brigif 15/Kujang II
  • Pussenarhanud Kodiklatad
  • Pussenarmed Kodiklatad
  • Kiban Yonzipur 3/Macan Kumbang
  • Kodim 0609/Cimahi
  • Yonarmed 4/105 Parahyangan
  • Tepbek Cimahi
  • Koramil Cimahi
  • Rumkit Tk. II Kesdam III/Siliwangi
  • Kesdim Cimahi

lan esih akeh maning, ditambah asrama militer sing jumlaeh ya akeh banget. Kurang-lewih setikar 60% wilayah Kota Cimahi digunakna nang tentara. Ningen kahanan kuwe uga marekna situasi sing angel nggo pemerentah Kota Cimahi. Kiye jalaran lemah lan bangunan sing dienggo nang militer kuwe ora pajak bumi lan bangunane (PBB), dadine pemerentah kota ora olih masukan sekang sebagian besar wilayahe.

Rumah Sakit nang Cimahi[sunting | sunting sumber]

Perguruan Tinggi nang Cimahi[sunting | sunting sumber]

Owahan jeneng dalan[sunting | sunting sumber]

Wiwit tanggal 10 November 2006, sing bareng karo pengetan Dina Pahlawan, sepuluh dalan nang Kota Cimahi diowahi jenenge dadi jeneng pahlawan sekang Kota Cimahi. Kasepuluh dalan kuwe:

Sedurunge Jeneng anyar
Jalan Cihanjuang Jalan Daeng Muhammad Ardiwinata
Jalan Cibeureum - Alun-alun - Padasuka ( Jl. Raya Cimahi ) Jalan Jend. H. Amirmachmud
Jalan Babakan Jalan M.K Wiganda Sasmita
Jalan Pasar Atas Jalan Dra. Hj. Julaeha Karmita
Jalan SMP Jalan Rd. Embang Artawidjaja
Jalan Cisangkan Hilir Jalan KH. Usman Dhamiri
Jalan Akses Tol Baros Jalan H. M. S. Mintaredja, S.H.
Jalan Balai Kota Cimahi Jalan Rd. Demang Hardjakusumah
Jalan Citeureup Jalan Encep Kartawiria
Jalan Cimindi-Leuwigajah Jalan Mahar Martanegara

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Kota Cimahi