Kabupaten Bekasi

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Kabupaten Bekasi
Lambang Kabupaten Bekasi
Lambang Kabupaten Bekasi
Motto: Swatantra Wibawa Mukti


Locator kabupaten bekasi.png
Peta lokasi Kabupaten Bekasi
Koordinat:
Propinsi Jawa Barat
Dina dadi {{{hari jadi}}}
Pemerentahan
 - Bupati H. Sa'duddin
 - {{{wakil kepala daerah}}} {{{nama wakil kepala daerah}}}
 - Ketua DPRD {{{nama ketua DPRD}}}
 - DAU Rp. 680.732.734.000,-(2011)[1]
Wewengkon 1.484,37 km2
Populasi
 - Total 2.032.008 jiwa (2007)[2]
 - Kepadhetan 1.368,94 jiwa/km2
Demografi
 - Basa {{{bahasa}}}
 - Zona wektu {{{zona waktu}}}
 - Kode area telepon 021
Pembagean administratif
 - Kecamatan 23
 - Situs web www.bekasikab.go.id
Rumah tuan tanah yang dibangun tahun 1760 (foto diambil tahun 1920-1935)

Kabupaten Bekasi, kuwe salah siji kabupaten nang Propinsi Jawa Barat, Indonesia. Ibukotane yakuwe Cikarang. Kabupaten kiye anane persis nang sisi wetane Jakarta, jejeran karo Kota Bekasi lan Propinsi DKI Jakarta nang kulon, Laut Jawa nang kulon lan lor, Kabupaten Karawang nang wetan, lan Kabupaten Bogor nang kidul. Kabupaten Bekasi dibagi maring 23 kecamatan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dong jamane kolonial Belanda, Bekasi disebut Bekassie lan uwis dadi wilayah kabupaten sing anane nang Jatinegara. Seuwise kemerdekaan status kiye dikukuhna karo UU Nomor 14 Taun 1950 bab pembentukan Kabupaten Bekasi, sing wilayahe terdiri sekang papat kewedanaan, 13 kecamatan lan 95 desa. Dong taun 1960 kantor Kabupaten Bekasi pindah sekang Jatinegara maring kota Bekasi (Jl. Ir. H Juanda), sing sidane dong taun 1982 gedung perkantoran Pemda Kabupaten Bekasi dipindahna maning maring Jl. Ahmad Yani, Bekasi. Molai taun 2004, Pemerintahan Kabupaten Bekasi dipindahna maring Cikarang Pusat, Kota Deltamas sing tujuane nggo ngratakna pembangunan nang daerah wetan Bekasi.

Pemerentahan[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Bekasi dipimpin nang bupati H. Sa'duddin lan wakil bupati Darip Mulyana sing dicalona nang fraksi PKS, sing nyekel pemerentahan wiwit taun 2007. Perwakilan nang DPRD Kabupaten Bekasi terdiri sekang 50 wong, sing komposisine sekang hasil Pemilu Legislatif 2009 yakuwe: Partai Demokrat sanga korsi, Partai Golkar wolu korsi, PKS wolu korsi, PDIP pitu korsi, PPP papat korsi, PAN papat korsi, PKB telu korsi, PBB loro korsi, Partai Hanura loro korsi, lan Partai Gerindra siji korsi. Rolas nang antarane yakuwe anggota sekang periode sedurunge.[3]

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Bekasi kuwe kawasan pertumbuhan Jakarta, lan dadi bagiyan sekang kawasan Jabotabek (sing sekiye dadi Jabodetabek). Bekasi dilintasi ruas jalan tol Jakarta-Cikampek lan jalur sepur Jakarta-Surabaya. KRL Jakarta-Bekasi mung disediakna gutul kawasan Bekasi barat.

Perekonomian[sunting | sunting sumber]

Perekonomian Kabupaten Bekasi ditopang nang sektor pertanian, perdagangan lan perindustrian. Akeh industri manufaktur sing ana nang Bekasi, nang antarane yakuwe kawasan industri Jababeka<rev>Situs Jababeka</rev>, Greenland International Industrial Center (GIIC), Kota Deltamas, EJIP, Delta Silicon, MM2100, BIIE lan liya-liyane. Kawasan-kawasan industri kuwe sekiye digabung dadi Zona Ekonomi Internasional (ZONI) sing duwe fasilitas khusus nang bidang perpajakan, infrastruktur, keamanan lan fiskal.

Pertambangan[sunting | sunting sumber]

  1. Minyak bumi. Sumur minyak bumi sing uwis dieksplorasi ana nang Bekasi bagiyan lor. Salah sijine ana nang Babelan,Gabus, Muaragembong, Cabangbungin.
  2. Gas alam. Gas alam ana nang Bekasi bagiyan kidul. Sumur gas sing uwis molai produksi ana nang Jatirarangon.
Kantor Pemkab Bekasi lan Sumur gas Jatirarangon

Catatan kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Perpres No. 6 Tahun 2011". 17 Februari 2011. http://www.djpk.depkeu.go.id/regulation/27/tahun/2011/bulan/02/tanggal/17/id/590/. Diakses pada 23 Mei 2011. 
  2. ^ http://jabar.bps.go.id/Tabel/penduduk/JumlahPenduduk.html Jumlah penduduk Kabupaten Bekasi tahun 2007 versi BPS Provinsi Jawa Barat
  3. ^ KPU Bekasi Tetapkan 50 Calon Legislator Terpilih. Tempointeraktif. Edisi 15-05-2009.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Kabupaten Bekasi

(koordinaadid: 6° 14′ 48″ S, 107° 6′ 30″ E / 6.24667°S 107.10833°E / -6.24667; 107.10833