Wikipedia:Tutorial (Ingatlah)

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Perkenalan   Penyuntingan   Pemformatan   Pranala   Kaca Dhiskusi   Ingatlah   Pendaftaran   Ruang nama    

Berikut ana beberapa hal sing kudu diinget nang Wikipedia:

Kothak Njajal

Bak pasir/Kothak Njajal/ Bak Wedhi iku nggo belajar nyunting atau nulis artikel. Enggo kothak njajal angger Rika kur kepengin nyoba-nyoba nyunting atau nulis artikel, ora usah wedi salah.

Etika

Wikipedia nyaranna suasana kekeluargaan lan keterbukaan. Kadang terjadi ketidaksetujuan lan percekcokan nang penulisan artikel Wikipedia. Kepriwe bae, anggota komunitas Wikipedia diharapna bisa berperilaku karo cara sing adem. Hal sing perlu diinget iku Rika maring sapa bae anggep bae niate apik, aja dianggep sapa bae niate elek jebulane apik. Aja keburu nuduh wong lia. Angger suntingan wong nggawe Rika sakit ati, wei bae pesan sing sopan nang kaca dhiskusine, lan takoni kenangapa. Jajal deleng Etikawiki

Kebijakan penyuntingan

Sudut pandang netral

Kebijakan editorial (penyuntingan) Wikipedia iku "sudut pandang netral", atau nang basa Inggris sebutane neutral point of view (seringe disingkat "NPOV"). Kebijakan iki mlnyatakna dewek nerima kabeh sudut pandang sing signifikan nang isu/topik. Kur nyatakna perspektif dewek, kita nyajikna seluruh sudut pandang sing relevan tanpa menghakimi mana sing bener. Tujuan kita iku supaya informatif, udhu persuasif. Kebijakan Wikipedia ORA berarti artikel nang Wikipedia diharapna nggo 100% obyektif, sebab nang setiap perselisihan, kedua sisi percaya pandanganne iku "bener."

Nyatakna opini nang artikel olih-olih bae, namun kudu disajikna sebagai opini, udhu fakta. Misale, karo sebutna iku opini, misale "Pendukunge ngatakna bahwa..." atau "Komentator terkenal X iku bahwa...".

Rika mungkin pernah ndenger wong Wikipediawan nyatakna artikel iku ora netral "sudut pandang ora netral", atau "POV". Iku artikel sing ditulis nang salah siji perspektif. Contoeh sing jelas iku artikel sing isine iklan atau reklame. Contoeh sing lia iku, mbahas satu sisi lewih akeh sekang isi liane, meski nang setiap sisi disajikna secara netral.

Kelayakan

Wikipedia iku sebuah ensiklopedia. Dadi, artikel kudu duwe notabilitas. Sebuah ensiklopedia kurang "patut" berisi artikel mengenai wong sing kurang terkenal, misale mengenai profil juara lomba balap karung tingkat RT, atau ekstra kurikuler di SMA "X".

Wikipedia juga udhu tempate nggo "riset orsinil", misale teori, sing urung didukung nang peer review. Nggo lewih detail mengenai apa sing sebaiknya tidak dimasukkan dalam Wikipedia, Deleng Wikipedia bukanlah.

Ora disaranna nggo para penulis sing nulis tentang karyane dewek, sebab iki merupakan konflik kepentingan. Angger Rika duwe karya sing cukup terkenal, wong lia sing ngko nulis artikel Dirine Rika dewek. Deleng detaile nang Wikipedia:Autobiografi.

Menyebutkan sumber

Wikipedia ora kudu Rika nyebut sitasi (sumber pendukung, literatur, dsb) mengenai informasi kontribusi Rika, namun kami sangat menyaranna penyebutan iku. Angger Rika nggunakna buku angger salah satu sumber penulisan artikel, daftarkan buku iku nang seksi "Referensi". Angger Rika nggunakna situs web, gawe seksi "Pranala luar" lan lebokna situs iku nang pranala luar. Iki mbantu para pembaca memverifikasi apa sing wis Rika tulis lan menemukan informasine.

Deleng Catatan kaki nggo informasi lewih lanjut.

Hak cipta

Aja nulis materi ber-hak cipta orangambi izin. Artikel sing umume ditulis baik sekang pengetahuan penulis dewek, atau melalui sintesis riset sekang berbagai sumber.

Njenengi ulang judul artikel

Angger Rika nemu artikel sing kira-kira menurut Rika judule kurang tepat, aja lantas Rika nggawe artikel karo judul anyar lan ngelakokna salin tempel isine. Namun dewek kudu mindahna kaca iku meng kaca anyar. Angger Rika nembe ngerti mindahna kaca, waca peringatan saat mindahna kaca karo hati-hati.

Deleng Kepriwe cara ngalihna kaca nggo info lewih lanjut.


Deleng Disambiguasi mengenai kaca disambiguasi.