Wikipedia:Tutorial (Pemformatan)

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Perkenalan   Penyuntingan   Pemformatan   Pranala   Kaca Dhiskusi   Ingatlah   Pendaftaran   Ruang nama    

Tutorial Wikipedia – Pemformatan

Sebagiane pemformatan wis dilakokna otomatis nang markah wiki, Rika ora kudu melajari HTML.

Markah wiki

Nulis artikel Wikipedia setitik beda karo nulis nang pengolah kata standar. Angger pada ngolah kata umume Rika ngetik sing muncul nang tampilan layar (atau biasane disebut karo istilah WYSIWIG), wiki nggunakna kode-kode sederhana nggo pemformatan. Cara iki pada wae karo penulisan HTML nang kaca web, namun kode iki lewih sederhana.

Wiki bisa nerima beberapa tag HTML secara langsung, namun umume wong nggunakna bahasa markah MediaWiki sing wis ana, sing dirancang nggo gampangna penyuntingane.

Tebel lan miring

Tag wiki sing paling akeh dienggo iku nggo nggawe penulian huruf bercetak tebel lan miring. Carane iku karo ngapit kata (atau frase) sing hendak diformat karo tanda kutip tunggal/apostrof ('):

  • ''miring'' ngko muncule miring. (2 tanda petik nang ngarep lan mburi kata)
  • '''tebel''' ngko muncul tebel. (3 tanda petik nang ngarep lan mburi kata)
  • '''''tebel miring''''' ngko muncul tebel miring. (5 tanda petik nang ngarep lan mburi kata)


Sebuah konvensi Wikipedia kudu nggo nebalna judul artikel ketika ditulis nang paragraf pertama. Misale, artikel Jawa Tengah dimolai karo:

Jawa Tengah iku provinsi sing letake nang bagian tengah Pulau Jawa...


Konvisi Wikipedia liane iku nggo gawe miring jeneng judul buku, film, lan video game. Angger judul iku disebut nang paragraf pertama artikel, maka digunakna tebel miring. Misale, artikel The Lord of the Rings dimolai karo:

The Lord of the Rings iku saga fantasi epik sing ditulis nang penulis asal Britania J. R. R. Tolkien.

Bagian lan subbagian

Kaca bisa terdiri sekang beberapa seksi/bagian lan subseksi. Misale, artikel Jawa Tengah isine seksi-seksi kaya "Geografi", "Sejarah", "Demografi", lan sebagaine. Gawe bagian nang artikel gampang, yakni karo ngapit judul seksi karo tanda "=" (pada karo).

Seksi dan subseksi dapat dibuat dengan cara:

  • ==Seksi== (2 tanda "pada karo")
  • ===Subseksi=== (3 tanda "pada karo")
  • ====Sub subseksi==== (4 tanda "pada karo")

Angger artikel sedikite empat seksi, sebuah tabel daftar isi secara otomatis akan digawe. Jajal gawe seksi dalam halaman Kothak Njajal. Nggo keterangan lengkape, deleng Pitulung:Bagian

Indentasi

Indentasi iku sebuah paragraf karo batas sing mlebu meng rada njero. Indentasi biasane dienggo nang "Kaca Dopokan". Indentasi dijelasna nang Bab 6 tutorial iki.

Uji coba

Sandbox.jpg

Lakukan uji coba penyuntingan kaca nang Kothak Njajal sesuka Rika, lan lanjutna meng topik tutorial selanjute.