Sabuk Alpide

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Lingkar gunung api sabuk alpide

Prakata[sunting | besut sumber]

Sabuk Alpide utawa (basa Inggris: Alpide belt, kuwe rangkeyan gunung berapi sing memanjang molai sekang kepulauan Banda, Nusa Tenggara Timur, Nusa Tenggara Barat, Bali, Jawa, Sumatera, Kepulauan Andaman, terus ming pegunungan Himalaya terus ming arah kulon antarane Turki, Yunani, Itali terus ngantek samudra Atlantik.

5 nganti 6% lindu sing tau kedaden nang donya kuwe asale sekang pertemuan lempeng tektonik sing mbentuk rangkeyan sabuk Alpide kiye. Uga 17% lindu skala gede nang donya kuwe sekang rangkeyan tektonik kiye.

Gunung Berapi Terkenal nang Sabuk Alpide[sunting | besut sumber]

Gunung berapi sing terkenal sing klebu rangkeyan kiye antarane gunung Etna nang pulau Sisilia Itali, gunung Arafat nang pegunungan Kaukasus, Gunung Toba nang Sumatra, gunung Krakatau nang selat Sunda uga gunung Merapi nang Yogyakarta.

Sing mbentuk Alpide Belt[sunting | besut sumber]

Sing mbentuk ring of fire yakuwe tumbukan antara:

Deleng Uga[sunting | besut sumber]



mBalik ming: