Lindu

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Prakata[sunting | besut sumber]

Lindu utawa gempa bumi kuwe kedaden getaran lemah nang permukaan bumi sing disebabna anane pergerakan lempeng tektonik nang kerak bumi utawa sebab-sebab liya. Lindu kiye jane saben wektu kedaden nang bumi ning sebagian skala getarane cilik banget ngantek ora krasa, ning angger diukur nganggo alat ukur lindu seismograf, getaran kiye bisa diukur.

Pengukuran skala getaran lindu kuwe diukur miturut skala Richter sing itungan skalane antara 1 nganti 9. Seliyane skala Richter, lindu juga bisa diukur karo skala Mercalli.

Jenis Lindu[sunting | besut sumber]

Daftar Lindu[sunting | besut sumber]

Lindu sing paling gedhe sing kecatet nang jaman modern siki yakuwe lindu nang Chili taun 1960, kuwe nganti 9,5 skala Richter.

No. Enggon Taun Skala (Richter) Koordinat
1 Chili 1960 9.5 -38.24 -73.05
2 Prince William Sound, Alaska 1964 9.2 61.06 -147.65
3 Lepas pantai kulon Sumatera, Indonesia 2004 9.0 3.30 95.78
4 Kamchatka 1952 9.0 52.76 160.06
5 Lepas pantai Ekuador 1906 8.8 1.0 -81.5
6 Sumatera Utara, Indonesia 2005 8.7 2.08 97.01
7 Pulau Rat, Alaska 1965 8.7 51.21 178.50
8 Kepulauan Andreanof, Alaska 1957 8.6 51.56 -175.39
9 Assam, Tibet 1950 8.6 28.5 96.5
10 Kepulauan Kuril 1963 8.5 44.9 149.6
11 Laut Banda, Indonesia 1938 8.5 -5.05 131.62
12 Perbatesan Chili karo Argentina 1922 8.5 -28.55 -70.50

Persiapan Angger Ana Lindu[sunting | besut sumber]

Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.