Basa Inggris

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | besut sumber]

EN (ISO 639-1)

Basa Inggris kuwe klebu rumpun basa Jermanik kulon, sing asale sekang Inggris. Basa Inggris kiye jane kombinasi antara pirang-prang basa daerah/lokal sing dituturna wong-wong Norwegia, Denmark, Saxon karo Angel, kuwe molai abad 6 ngantek abad 10.

Taun 1066 Inggris dikuasai William the Conqueror, kuwe penakluk sekang Normandia, Perancis lor, bar penaklukan kuwe basa Inggris molai kenang pengaruh basa Latin karo basa Perancis. Meh ± 50% kosakata basa Inggris modern siki asale sekang basa Perancis karo Latin.

Sejarah[sunting | besut sumber]

Sejarah perkembangan basa Inggris kuwe biasane dibagi dadi tiga periode yakuwe:

  • Basa Inggris Kuna utawa basa Anglo-Saxon, 700 – 1066
  • Basa Inggris Tengahan, saKa1066 – 1500
  • Basa Inggris Modern, molai abad 16

Status[sunting | besut sumber]

Deleng Uga[sunting | besut sumber]

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]

Wiki letter w.svg

Artikel kiye esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.