Babad Pemalang

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Babad Pemalang ora bisa dipisah karo babad Kerajaan-Kerajaan utama nang Jawa Tengah lan Jawa Barat antarane Kerajaan Galuh Kawali, Kerajaan Tarumanegara, Kerajaan Kalingga, Kerajaan Pajajaran, Kerajaan Mataram, Kasultanan Demak, Kasultanan Pajang lyy.

Babad Pemalang juga ora bisa dipisah karo legenda-legenda lan mitos-mitos Banyumasan antarane: Ciung Wanara lan liya-liyane.

Babad Pemalang juga ora bisa dipisah karo Pangeran Benawa sing akeh kaitane karo Kabupaten Pemalang.

== Silsilah Pangeran Benawa == * Ken Dedes (Kadipaten Tumapel, Kerajaan Pangjalu Kediri) ** Mahesa Wong Ateleng (Kerajaan Singhasari) *** Mahesa Cempaka/Batara Narasingha 1248-1254 (Kerajaan Singhasari) **** Dyah Lembu Ta/Dyah Singamurti (Kerajaan Singhasari) ***** Raden Wijaya/Kertarajasa Jayawardhana 1273-1309 (Kerajaan Majapahit) ****** Tri Buwana Tungga Dewi/Bhre Kahuripan II 1328-1360 (Kerajaan Majapahit) ******* Bhre Pajang I (Kerajaan Majapahit) ******** Wikramawardhana/Hyang Wisesa 1389-1429 (Kerajaan Majapahit) ********* Kertawijaya/Bhre Tumapel III 1447-1451 (Kerajaan Majapahit) ********** Rajasawardana/Brawijaya II 1451-1456 (Kerajaan Majapahit) *********** Raden Purwawisesa/Brawijaya III 1456-1466 (Kerajaan Majapahit) ************ Bhre Tunjung/Raden Pandanalas/Brawijaya IV 1466 (Kerajaan Majapahit) ************* Kertabumi/R. Alit/Brawijaya V (Kerajaan Majapahit) ************** Ratu Pambayun *************** Ki Ageng Kebo Kenanga **************

Pemalang Jaman Kerajaan-Kerajaan[sunting | besut sumber]

Crita sejarah Kerajaan-Kerajaan nang wilayah Pemalang umume dimolai sekang Kerajaan Majapahit (abad XIII) padahal adoh sedurunge sekitar abad VI utawa VII uga ana kerajaan Galuh Kawali sing pengaruh kekuasaane tekan wilayah Pemalang. Kerajaan Galuh kiye ora murni nduwe peradaban Sunda sebab sebagian raja-rajane malah keturunan sekang Kerajaan Kalingga (Jawa Tengah). Apamaning ana catetan sejarah sing nyebut nek Kerajaan kiye pindahan sekang lereng gunung Slamet, brarti peradaban sing dianut uga dudu peradaban Sunda sebab Peradaban Sunda kuwe asale sekang Kerajaan Tarumanegara sing dilanjutna Kerajaan Sunda terus Kerajaan Pajajaran.

Taun 732 M, wangsa Sanjaya tumbuh lan mbangun Kerajaan Mataram Kuna (Mataram Hindu) sing ibukotane nang Medhang Kamulan. Dong masa kiye dibangun candi-candi Siwa nang pegunungan Dieng, Banjarnegara.

Taun 750 M, wangsa Syailendra (Budha) nguasai Jawa Tengah, akibate pusat-pusat Kerajaan Hindu pindah ming Jawa Timur.



Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.

mBalik ming: Kabupaten Pemalang