Mahesa Wong Ateleng

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Mahesa Wong Ateleng ialah tokoh sing mandan angel ditelusuri sapa jane ramane, sing jelas dheweke putra Ken Dedes ning sekang rama sapa ?. Nang Kitab Pararaton, disebut nek ramane ialah Ken Angrok, ning ana riwayat juga sing nyebut Mahesa Wong Ateleng kuwe dudu putra Ken Arok. (tambahan maning, Kitab Pararaton kiye cokan nyampuraduk antara sejarah karo fiksi). Angger bener Mahesa Wong Ateleng dudu putra Ken Arok brarti keturunan pasangan Ken Arok - Ken Dedes ora melu-melu drama perebutan kekuasaan nang Kerajaan Singhasari / Singasari, sebab perebutan kekuasaan nang Kerajaan Singhasari ialah antara keturunan pasangan Tunggul Ametung - Ken Dedes (Anusapati -> Rangga Wuni -> Kertanegara) karo keturunan pasangan Ken Arok - Ken Umang (Tohjaya). Utawa lewih tegese maning, sapa jane putra keturunan Ken Arok - Ken Dedes ?

Angger Mahesa Wong Ateleng ialah bener putra pasangan Ken Arok - Ken Dedes, kiye artine keturunan Ken Arok utawa keturunan pasangan Ken Arok - Ken Dedes molai melebu nang pusat kekuasaan maning bar Singasari runtuh.

Ken Arok -> Mahesa Wong Ateleng -> Mahesa Cempaka -> Dyah Lembu Ta -> Raden Wijaya lan seteruse. Dadi Raden Wijaya lah keturunan Ken Arok sing mulai maning mimpin Kerajaan ialah Kerajaan Majapahit. Nang Babad Jawa umum disebut nek Mahesa Wong Ateleng (ana sing nulis Mahesa Wonga Teleng) kiye ialah putra pasangan Ken Arok - Ken Dedes.


Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.



mBalik ming: