Londok

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Bronchocela jubata
Londok.jpg
Londok
Klasifikasi Ilmiah
Regnum: Kewan
Filum: Chordata
Kelas: Reptilia
Ordo: Sauria
Familia: Amigadae
Genus: Bronchocela
Spesies: Bronchocela Jubata
Jeneng Binomial
Bronchocela jubata
Dumeril & Bibron, 1837

|}

Londok utawa bunglon (basa Indonesia) kuwe klebu jenis reptil sing klebu(familia) Agamidae. Kadal lia sing isih sesuku yaiku cecak terbang (Draco spp.) karo soa-soa (Hydrosaurus spp.).

Londok ndhuwe pirang-pirang marga, kayatha Bronchocela, Calotes, Gonocephalus, Pseudocalotes lan liya-liyane. Londok bisa ngubah warna kulite, tapi sing lewih hebat perubahan warnane Londok jenis chamaeleon (suku Chamaeleonidae). Londok biasane mung ganti warna sekang warna terang (ijo, kuning, utawa abu-abu terang) dadi warna sing lewih petheng, coklat tua utawa ireng.

Londok Surai[sunting | sunting sumber]

Londok surai ndhuwe jeneng ilmiah Bronchocela jubata Duméril & Bibron, 1837. Nang basa lia diceluk bunglon (Jkt., Jw.), londok utawa lunduk (Sd.), utawa green crested lizards (Ingg.). Ana jeneng nang basa Inggris sing mandhan nyesatnya: bloodsuckers, sejatine kadal iki ora tau nyedot getih. Londok uripe nyebar nang pulau-pulau Jawa, Borneo, Bali, Singkep, Sulawesi, Karakelang dan Kep. Salibabu, dan Filipina.

Gambaran awak[sunting | sunting sumber]

Londok kebon umume ukurane sedheng, buntute dawa klamprah. Dawane tekan 550 mm, lan papat per limane buntut. Ana semacem gerigi nang tengkuk kanti boyoke lewih kaya surai (jubata artinya bersurai) ora kaya bentuk mahkota, ora kaya kluarga cepake B. cristatella (crista: jambul, mahkota). Gerigi iku sebenere sisik-sisik sing pipih dawa lan ngelancip tapi amoh kaya kulit. Ndhase segi-segi lan ndhuweni sudut. Nang Dagu ana kantong amba, lan bertulang lunak. Matane dikelilingi pel