Karesidenan

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
(Dialihna sekang Karesidénan)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Karesidénan kuwé bagéan administratif nang njero provinsi jamané pemeréntahan Hindia Belanda banjur diterusna nang pemeréntahan Indonésia gutul taun 1950-an. Karesidénan (regentschappen) dibagi dadi pirang-pirang afdeeling (kabupaten). Ora kabéh provinsi nang Indonesia pernah ana utawa nduwé karesidenan. Ukur nang pulo Jawa, Sumatra, Kalimantan, Bali, Lombok lan Sulawesi thok. Biasané anané karesidenan kuwé mung nang daerah-daerah sing penduduké rungkud lan padet.
Tembung karesidénan asalé seka Basa Landa uniné Residentie. Karesidenan dipimpin nang residen, sing asalé seka Basa Landa Resident. Nduwurané residen kuwé gubernur jenderal, sing mréntah atas nama Raja lan Ratu Belanda.
Kawit krisis taun 1950-an, wis ora nana karesidénan maning lan sing muncul nerusna faktor kekuasaané kuwé kabupaten. Karesidénan banjur dikenal nganggo istilah "Pembantu Gubernur" (istilah kiyé siki pancén wis ora dienggo maning). Éwa semono, aran "eks-karesidenan" tésih dienggo secara informal. Petilasan gunané karesidénan kayatha tanda kendaraan bermotor (plat nomor). Pembagiané, terutama nang pulau Jawa tésih akéh kagunaané karesidénan.

Dhaptar Karesidenan nang Hindia Belanda (diurutna miturut abjad)[sunting | besut sumber]

Pulo Sumatera[sunting | besut sumber]

Pulo Jawa[sunting | besut sumber]

Pulo Kalimantan[sunting | besut sumber]

Pulo Sulawesi[sunting | besut sumber]

Sunda Kecil[sunting | besut sumber]

Maluku lan Papua[sunting | besut sumber]