Dusun

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dusun (dukuh, dekah id:kampung) kuwe desa sing cilik utawa bagean sekang desa/kelurahan. Wong sing mimpin / ngepalani nang dusun kuwe biasane diarani kebayan utawa kepala dusun (kadus). Senajan dusun kuwe panggonan pemukiman masyarakat sing ciut (ora patia amba) tapi esih dibagi wilayaeh dadi kumpulan RW (Rukun Warga). RW dibagi-bagi maning dadi pirang-pirang RT (Rukun Tangga). Ora kabeh desa nang Indonesia duwe dusun, ana uga desa-desa sing ora nduweni dusun. Jalaran dusun siji kuwe bisa digawe desa siji. Kadang uga ana dusun loro, telu utawa lewih akeh kumpulan dusun-dusun didadekna siji desa wayah gemiyen sing diarani caplokan (penggabungan dusun-dusun menjadi desa). Memper bae nek ana dusun lewih terkenal tinimbang aran desane, amerga sejaraeh utawa pamor dusune kuwe lewih kondang tinimbang desane.