Wikipedia:Tanya jawab

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Cithakan:FAQ

Kaca iki isiné daftar pitakonan sing magepokan ngenani Wikipedia sing lumrahé kawetu déning panganggo anyar. Sumangga mriksani apa pitakonan sing nggandhuli pikiran panjenengan wus bisa nemu wangsulané ana ing kaca iki apa durung. Yèn panjengan durung nemu uga, sumangga kersa yèn panjenengan bakal ngajokaké ing pitakonan ing Warung Kopi.

Apa iku Wiki?[besut sumber]

Wiki mujudaké kumpulan kaca-kaca web sing bisa diowahi déning sapa waé ing sadéngah wektu. Konsep lan piranti empuk Wiki karipta déning Ward Cunningham. Panjenengan éntuk ngowahi sadéngah kaca sing ana ing situs Internet iki, malahan uga kaca saiki panjenengan waos iki (kanthi cara ngeklik "sunting" ing pérangan ndhuwur utawa sangisoré kaca iki). Menawa panjenengan mung kepingin ngerti (penasaran) piyé cara kerjané wiki, sumangga nyoba-nyoba ing bak pasir.

Apa iku Wikipedia?[besut sumber]

Wikipedia iku sawijining ensiklopedia online sing mardika bisa kasunting déning sapa waé. Pangadeg Wikipedia Jimmy Wales naté nggambaraké "sawijining upaya nyiptakaké lan nyebaraké sawijining bauwarna (ensiklopedia) mardika ing manéka warna basa kanthi kualitas unggul kanggo saben-saben manungsa ing planèt iki ing basané dhéwé-dhéwé". Wikipedia ana kanthi nggawa ilmu kanggo wong sing merlokaké.

Sapa sing nduwé Wikipedia?[besut sumber]

Wikipedia iku duwèké sawijining organisasi sing ora jupuk untung (nirlaba) sing arané Yayasan Wikimedia kang uga ngatur lakuné proyèk-proyèk Wiki liyané kaya ta Wiktionary (sawijining kamus), Wikibooks, lan liya-liyané. Yayasan Wikimedia iku sing nduwèni jeneng-jeneng domain kasebut. Pisanané, situs-situs Wikipedia migunakaké server-server Bomis, Inc., sawijining usaha niaga sing mayoritas duwèké Jimmy Wales. Sairing kanthi ngadegé Yayasan Wikimedia ing 20 Juni 2003, kabèh jeneng domain Wikipedia lan proyèk-proyèknya dipindhah haké dadi duwèké yayasan. Situs iki kalakokaké déning komunitas Wikipedia lan diatur déning prinsip-prinsip kang digawé déning Jimmy Wales, kalebu kawicaksanan ngenani cara ndelelng sing ora bot-sih (sudut pandang netral).
Kabèh artikel ing situs iki kawetokaké déning penulis-penulisé ing sangisoré lisensi GNU Free Documentation License utawa idin (izin) mardika, saéngga kabèh artikel iku klebu isi (content) bébas lan bisa diréproduksi manèh kanthi bébas kanthi lisènsi sing padha.

Kenangapa dearani Wikipedia?[besut sumber]

'Wikipedia' iku cekakan saka 'Wiki' lan 'ensiklopedia'.

Apa pangangkahé Wikipedia?[besut sumber]

Pangangkah (tujuan) Wikipedia iku kanggo nyusun ensiklopedi gratis kanggo kabèh panganggo--- ensiklopedi sing paling gedhé lan paling lengkap. Pangangkah iki ora gampang ginapé lan bisa waé mangan wektu mataun-taun.

Sapa sing nanggungjawab isi Wikipedia?[besut sumber]

Wikiwan lan Wikiwati, utawa anggota-anggota Wikipedia. Wikipedia iku mujudaké sawijining kolaborasi (gotong-royong). Wong-wong sing wis mènèhi sumbang sih tumrap sapérang-pérangan proyèk iki. Sapa waé bisa mènèhi sumbangsih, kalebu panjenengan.

Kena apa artikel sing tak tulis diusulaké supaya dibusak?[besut sumber]

Artikel sing panjenengan gawé bisa diusulaké déning sapa waé kanggo dibusak, ananging mung Pengurus sing bisa mbusak. Alesan pambusakan bisa arupa:
  • isiné durung klebu kritéria isi ensiklopedia
  • topik ora layak (notable)
  • isi artikel ora duwé bobot
  • ngandhut panyesatan lan fitnah
  • isiné mung ngupaya ngrusak isi wikipedia
Pirsani Wikipedia:Kawicaksanan kanggo mbusak kaca kanggo pratélan luwih jero.
Artikel sing dibusak ora banjur ndadèkaké panjeneng penulis sing ala. Pambusakan mung dianggep durung ngebaki standar panulisan Wikipedia. Kaca dhiskusi bisa panjenengan gunakaké kanggo ngyakinaké panganggo liya lan pengurus yèn katrangan kasebut layak dilebokaké jroning Wikipedia, lan yèn alesan kasebut ditampa, sabanjuré bisa dikembangaké bebarengan supaya dadi luwih apik.
Yèn panjenengan nemokaké artikel sing layak dibusak, mangga klik tab "Sunting" ing bagéan ndhuwur kaca lan tambahaké tag ing ngisor iki :
{{hapus}}
Ing kothak suntingan, ketik ringkesan cekak "{{busak}}".
Sawisé penjenengan nyimpen kaca, ming ndhuwur artikel kasebut bakal muncul label iki:
Pengurus bakal nemokaké artikel sing diusulaké kanggo dibusak iki, lan bakal mbusak artikel kasebut yèn pancèn dianggep layak dibusak. Pengurus bisa uga ngganti tag panjenengan nganggo tag liyané ("kembangkan", umpamané) yèn artikel kasebut dianggep isih bisa dikembangaké.

Kena apa artikel sing tak tulis diwènèhi tandha rapèkna?[besut sumber]

Cithakan:Rapikan

'Ngrapèkaké' ing wikipedia ora mung ateges ngatur jroning susunan paragraf sing apik waé. Peuga diwènèhi gandhèngan marang kaca utawa artikel liya lan ngatur susunan informasi supaya bisa mènèhi wujud sawijining ensiklopedia internèt, dudu artikel koran utawa jurnal ilmiah.
Tindakan ngrapèkaké bakal mbantu panganggo liya antuk informasi.
Panjenengan bisa maca informasi ngenani pengaturan artikel lan format panulisan sing wis ana supaya panganggo liya bisa nyaman maca tulisan panjenengan.

Apa iku wikifikasi?[besut sumber]

Cithakan:Wikify

Wikifikasi utawa mewikifikasi (jroning Basa Inggris: wikify) iku mènèhi pranala (links) marang istilah-istilah, jeneng wong, periodhe wektu, lan liya-liyané supaya nggampangaké pamaos golèk informasi sing magepokan karo topik-topik sing diwaca ing artikel kasebut. Kanthi wikifikasi (kerep uga disebut wikify), sawijining tembung bisa diklik saéngga pamaos bisa mirsani informasi ngenani "tembung" kasebut.

Kepriyé cara mewikifikasi[besut sumber]

Cara mewikifikasi kuwi gampang, paugerané pirsani: Wikipedia:Wikifikasi

Kena apa artikel sing tak tulis diwénéhi tandha kembangké?[besut sumber]

Ada banyak sekali artikel yang memiliki isi lengkap dan data akurat tetapi tidak mencerminkan definisi jelas tentang topik itu sendiri. Artikel seperti ini, walaupun terlihat bagus, akan dianggap bertele-tele, dan selanjutnya akan diberi tanda {{kembangkan}} oleh pengguna lain. Isi yang terlalu singkat dan isi yang tidak jelas adalah subyek tag {{kembangkan}}:
Ingatlah bahwa artikel ensiklopedia yang baik akan selalu menyajikan definisi yang jelas terlebih dahulu, baru memberi keterangan tambahan yang lengkap.

Bagaimana mengembangkan suatu artikel?[besut sumber]

Anda dapat mengembangkan suatu artikel dengan cara menyunting dan menambahkan data pada artikel tersebut.
  • Contoh tampilan layar artikel rintisan yang belum dikembangkan:
750px
  • Klik pada tab sunting yang berada di atas halaman, maka Wikipedia akan menampilkan kotak yang dapat Anda sunting:
750px
  • Kembangkan artikel tersebut, lalu klik tombol "Simpan halaman" untuk menyimpan (kami merekomendasikan agar Anda selalu menggunakan tombol "Lihat pratayang" ketimbang menyimpannya bila artikel tersebut belum selesai Anda sunting).
    Ingat, ada 4 hal yang harus anda perhatikan saat menyunting artikel:
    1. Isi artikel
    2. Tanda rintisan
    3. Kategori artikel
    4. Interwiki kepada wikipedia bahasa lain
Contoh suntingan:
750px
  • Contoh tampilan setelah halaman telah dikembangkan dan selesai disimpan:
750px

Kepriwe carane nambahna gambar maring artikel?[besut sumber]

Kanggo ndeleng carane muat gambar maring Wikipedia, waca baen: Bantuan:Pemuatan.

Pertolongan[besut sumber]

25px Tidak menemukan jawaban yang Anda cari? Ajukan pertanyaan Anda di Meja Penolong, pengguna lain atau pengurus akan membantu Anda.

Lihat pula[besut sumber]