Goa Jatijajar

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Enggone[sunting | besut sumber]

Goa Jatijajar kuwe Goa Alam artine dibentuk sekang perobahan-perobahan geologis batu kapur sing butuh wektu atusan ngantek ewunan taun. Lokasi Goa Jatijajar kuwe nang Desa Jatijajar, Kecamatan Ayah, Kabupaten Kebumen, Jawa Tengah.

Penemu[sunting | besut sumber]

Penemu goa kiye jenenge Jayamenawi taun 1802, dheweke petani sing nduwe lemah garapan pas nang nduwur goa kae. Kedadeane kaya kiye: pas dheweke agi mbabat suket, ndilalah ijig-ijig kejeblos ming lobang sing lumayan jero, jebule lobang kuwe kaya lobang angin (ventilasi) sing enggone pas nang langit-langit goa. Diameter lobang kuwe ± 4 meter, jerone ± 24 meter.

Sendang & Mitos[sunting | besut sumber]

Nang goa Jatijajar ana 7 sendang, ning sing gampang diparani mung 4 yakuwe:

Juru Kunci[sunting | besut sumber]

Jaman gemiyen goa kiye ana juru kuncine sing njaga. Silsilah juru kunci goa Jatijajar yakuwe:

  • Juru Kunci I - Jayamenawi
    • Juru Kunci II - Bangsatirta
      • Juru Kunci III - Manreja
        • Juru Kunci IV - Jayawikrama
          • Juru Kunci V - Sandikrama

Dadi Enggon Plesiran[sunting | besut sumber]

http://www.lintasdaerah.com

Deorama Lutung Kasarung[sunting | besut sumber]

Deorama nang goa Jatijajar kuwe ana 8, patunge ana 32 iji, kabeh kuwe ngisahna legenda Raden Kamandaka sing miturut legenda jere, dheweke ganu tau mertapa nang goa kiye. Jeneng asli Raden Kamandaka jane Banyak Cokro utawa Banyak Cakra, dheweke putra mahkota sekang Kerajaan Pajajaran.


Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.

mBalik ming: Panganan lan Plesiran Kebumen