Gamelan Jawa

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Gamelan Jawa, mèh kabèh pirantiné lumraéh digawé sekang tosan (logam): wesi, tembaga campur rejasa (nikel), utawa perunggu.

Arane pemain gamelan kuwe Penayagan. Sing nembang, arané Pesinden (wira-swara/swarawati).

Notasi[sunting | besut sumber]

Miturut swarane, gamelan Jawa dibagi dadi loro:

Nabuh gamelan kudu ngerti patheté, utawa jero cethèking swara. Uga kudu paham sampake utawa cepet-rendheté laku.
Piranti sing nuntun swara ialah rebab, sing nuntun sampak diarani kendhang.

Daftar Gamelan[sunting | besut sumber]

  • kempul
  • gong ageng
  • kenong
  • gong suwuk
  • kethuk
  • kempyang
  • saron barung
  • kendhang batangan
  • kendhang gendhing
  • rebab
  • suling
  • saron demung
  • saron panerus
  • saron panerus
  • gambang
  • bonang
  • slenthem
  • gender
  • siter/celempung

Pranala nJaba[sunting | besut sumber]


Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.