Banyu Cair Planet Bumi

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | besut sumber]

Sepanjang pengetahuan menungsa, nang Tata Surya dhewek kiye mung planet bumi thok sing duwe banyu sing wujude cair. Nang temuan-temuan anyar pancen diduga ana juga planet-planet liya sing duwe banyu ning wujude ora cair. Posisi karo jarak planet bumi maring srengenge sing pas banget sing marakna wujud banyune bisa cair.

Angger pedhek banget karo matahari, wujud banyune mesthi dadi uap merga kepanasan, sewalike angger adoh banget sekang matahari wujud banyune dadi es beku merga keademen.

Peran Atmosfer Bumi[sunting | besut sumber]

Atmosfer bumi juga duwe peran kanggo menjaga banyu nang planet kiye bisa tetep cair. Angger nang sisi sing menghadap matahari (awan), atmosfer kuwe dadi tirai raksasa sing bisa nahan cahaya panas matahari ben banyu cair ora berobah kabeh dadi uap. Sewalike nang sisi sing mbelakangi matahari (bengi), atmosfer duwe peran kaya selimut raksasa kanggo nahan sebagian panas bumi ben ora adem banget, mulane wujud banyu nang planet tetep cair.


Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.