Pemerentahan

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | sunting sumber]

Pemerentahan asal tembunge sekang pemerentah sing maknane yakuwe organisasi sing nduweni kekuasaan kanggo nggawe karo njalana Konstitusi karo undang-undang liyane nang wilayah tinentu, umume wilayah negara. Organisasi pemerentahan kuwe yakuwe Lembaga-Lembaga Pemerintah sing njalana pemerentahan.

Nang Indonesia, pemerentahan kuwe dipimpin Presiden ning ora absolut sebab sistem sing dianut nang Indonesia kuwe sistem Trias Politika, dadi ana lembaga Parlemen utawa DPR sing ngerumus aturan-aturane, uga ana kekuasaan Mahkamah Agung sing tugase ngawasi pemerentahan. Nang Hirarki Pemerentahan Indonesia, Presiden kuwe dibantu Wakil Presiden, Kabinet karo Gubernur.

Jenis-Jenis[sunting | sunting sumber]

Jenis pemerentahan: Republik, Kerajaan utawa monarki, Federasi lyy

Bentuk-Bentuk[sunting | sunting sumber]

Bentuk pemerentahan: Demokrasi, Teokrasi lyy

Sistem[sunting | sunting sumber]

Sistem pemerentahan: Presidentil, Parlemeter, Kepala Negara simbolis.

Pemerentahan Wilayah Banyumasan[sunting | sunting sumber]

Wilayah Banyumasan ngeliputi 8 Kabupaten yakuwe: Kabupaten Kebumen, Kabupaten Cilacap, Kabupaten Brebes, Kabupaten Tegal, Kabupaten Pemalang, Kabupaten Banjarnegara, Kabupaten Purbalingga karo Kabupaten Banyumas ditambah 1 kota yakuwe kota Tegal.

Kota-kota nang wilayah Banyumasan antarane: Brebes, Tegal, Pemalang, Banjarnegara, Kebumen, Cilacap, Purwokerto, Purbalingga, Slawi, Bumiayu, Gombong, Majenang, Bobotsari, Ajibarang, Sumpiuh, Tanjung, Comal, Ketanggungan, Purwareja, Kroya lyy.

Deleng Uga[sunting | sunting sumber]


Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.