Gubernur

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Gubernur, kuwe jabatan politik nang Indonesia. Gubernur kuwe kepala daerah kanggo wilayah propinsi.

Jeneng "gubernur" asale sekang basa Portugis "governador", basa Spanyol "gobernador", atawa basa Belanda "gouverneur". Bentuk Belanda kiye mirip karo basa Perancis lan arti harafiahnya yakuwe "pemimpin", "penguasa", atawa "sing mrentah".

Gubernur dipilih bareng karo wakile dadi sepaket pasangan sing dipilih langsung nang rakyat propinsi setempat kanggo masa jabatan 5 taun, dadine gubernur kuwe bertanggung jawab maring rakyat. Gubernur sing kepilih banjur dilantik nang Presiden, atawa dilantik nang Mendagri atas nama Presiden. Seliyane kuwe, gubernur uga berkedudukan dadi wakile pemerintah pusat nang wilayah propinsi bersangkutan, dadine gubernur bertanggung jawab maring presiden. Tugas lan kewenangane gubernur diatur nganggo UU No 32 Taun 2004 lan PP No 19 Taun 2010.[1]

Pada dasare, gubernur nduweni tugas lan wewenang mimpin penyelenggaraan pemerentahan daerah berdasarkan kebijakan sing ditetapna bareng-bareng karo DPRD propinsi.

Gubernur kuwe dudu atasane bupati atawa wali kota, tapi mung sebates mbina, ngawasi, lan ngoordinasi penyelenggaraan pemerentahan daerah kabupaten/kota. Hubungan pemerintah propinsi karo pemerentah kabupaten lan kota dudu subordinat, dadine masing-masing pemerentahan daerah kuwe ngatur lan ngurusi urusan pemerentahane dewek-dewek miturut asas otonomi lan tugas pembantuan.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Produk hukum Depdagri, PP No. 19 taun 2010

Deleng uga[sunting | sunting sumber]