Wikipedia:Berkontribusi/Prinsip

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Ensiklopedia sing teyeng Rika [besut sumber]

Klik nang kene kanggo panduan ringkas carane mbesut Wikipedia


Klik ngeneh kanggo panduan carane molai nganggo Wikipedia


Perlu pitulung kanggo molai mbesut? Klik ngeneh!


Ora ngerti arep sekang ndi? Klik ngeneh!

Wikipedia duwe lima prinsip dasar.
Pancapilar Wikipedia iku:


(1: Ensiklopedia) Wikipedia iku ensiklopedia. Wikipedia mengkombinasikan elemen-elemen sekang ensiklopedia umum, ensiklopedia khusus, lan almanak (catetan sejarah) nang sewadah. Wikipedia udu kanggo ngoleksi "tahukah Anda?"(trivia), promosi iklan, panggung politik, promosi pribadi, bat njajal anarki utawa demokrasi, lan sebuah direktori situs web. Wikipedia uga udu kamus, koran, lan koleksi naskah sumber. Jenis isi kaya kiye isa di lebokna maring proyek saudari Wikimedia
 
(2: SPN) Wikipedia duwe sudut pandang netral. Dewek kudu usaha yen angger wong lia nulis kudu netral. Kadang kaya kiye artine kudu nggolet ndelenge sing beda, ndelenge kudu akurat lan sesuai konteks, lan ora olih pandelenge si paling "bener" utawa "apik". Kabeh artikel ensiklopedia kudu nulisna sumber akurat teyeng diverifikasi; materi sing ora diwehi referensi arep dibusek, dadi tulung berikan sumber tulisan. Pengalaman dewek, interpretasi, lan opini sing mbesut ora nang kene wilayaeh. Artine, Rika kudu aweh informasi wis publikna nang sumber sing berwenang, khususnya untuk topik-topik yang kontroversial dan tentang biografi tokoh yang masih hidup. Ketika muncul sebuah konflik akan versi mana yang paling netral, diskusikan di halaman pembicaraannya dan ikuti kebijakan penyelesaian perselisihan
 
50px|alt= (3. Konten Bebas) Wikipedia duwe konten bebas sing isa dibesut nang sapa baen lan bebas karo disebarna. Di deleng peraturane hak cipta, adohi dadi plagiat karyane wong lia. Sebab kabeh sumbangane Rika di lisensikna publik, dadine kabeh wong ora nana sing duwe artikele dewekan; sebab, kabeh tulisan sing Rika sumbangna isa dibesut nang sapa baen.
 
(4. Sopan santun lan etika) Wikipediawan kudu sopan santun. Ramah kambi kabeh wong Wikipediawan, utawa rika ora sepandang karo wong. Kanggo etika Wikipedia, lan adohi gelut. Usahakna gutul konsensus, lan adohi perang besutan. Penget, wis ana 13.342 artikele nang Wikipedia basa Banyumasan kanggo diperiksa, dibesut, lan didiskusikna. Pikirane positif, aja dadi ngrusakna, lan asumsikan niat baik sekang kabehan. Sikape sing terbuka lan disambut wong lia.
 
(5. abaikna kabeh aturan) Wikipedia duwe aturan baku baku. Peraturan nang Wikipedia ora ditulis nang watu, lan tujuan sekang peraturan lewih duwur sekang rumusane peraturan. Aja bingung mbesut artikel. Aja wedi salah. Kabeh besutan sing lawas esih tetep ana, aja kepikiran mbok dadi rusak. Usahane Rika ora perlu maen pisan; versi gemiyen wis disimpen, dadi ora nana sing rusak ora dibeneri.