Wali Sanga

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Wali Sanga artine sanga wong sing dadi wali, utawa wong sing dianggap suci senajan dakwah agama Islam. Masing-masing Wali Sanga urip nang masa-masa sing sejen ning kabeh duwe keterkaitan erat, ana sing duwe ikatan darah juga ana sing hubungane sebagai guru karo murid.

Wali Sanga kuwe juga para intelektual sing dadi pembaharu masyarakat dong masa kuwe. Wali Sanga juga sing ngenalaken berbagai bentuk peradaban baru: molai kesehatan, bercocok tanam, niaga, kebudayaan lan kesenian, kemasyarakatan nganti pemerentahan.

Nama-nama Wali Sanga[sunting | sunting sumber]

Hubungan[sunting | sunting sumber]

Maulana Malik Ibrahim sing paling tua. Sunan Ampel anake Maulana Malik Ibrahim. Sunan Giri kuwe keponakane Maulana Malik Ibrahim utawa juga sepupu Sunan Ampel. Sunan Bonang lan Sunan Drajad kuwe anake Sunan Ampel. Sunan Kalijaga kuwe sahabat sekaligus murid Sunan Bonang. Sunan Muria anake Sunan Kalijaga. Sunan Kudus murid Sunan Kalijaga. Sunan Gunung Jati kuwe sahabat para Sunan liya.

Kabeh Wali Sanga tinggal nang wilayah pantai lor pulau Jawa sekang awal abad 15 ngantek pertengahan abad 16 yakuwe nang 3 wilayah penting, Surabaya - Gresik - Lamongan nang Jawa Timur, Demak - Kudus - Muria nang Jawa Tengah, karo Cirebon nang Jawa Barat.

Peranan[sunting | sunting sumber]

Pondok Pesantren Ampel Denta lan Giri yakuwe institusi-institusi pendidikan sing paling penting dong masa kuwe. Sekang Giri, peradaban Islam berkembang ke wilayah wetan Nusantara. Sunan Giri lan Sunan Gunung Jati ora mung ulama, dheweke juga pemimpin pemerentahan. Sunan Giri, Bonang, Kalijaga, lan Kudus ialah kreator karya seni sing pengaruhe esih krasa ngantek jaman siki. Sedangkan Sunan Muria dianggep sebagai pendamping sejati kaum jelata.

Jaman Wali Sanga kuwe jaman akhir dominasi Hindu - Budha nang budaya Nusantara terus ganti karo kebudayaan Islam. Wali Sanga kuwe juga sebagai simbol penyebaran Islam nang Indonesia, khususe nang Jawa. Tokoh-tokoh liyane juga akeh sing berperan, ning peranan Walisanga sing paling gedhe utamane upaya-upaya tokoh kiye mendirikan Kerajaan Islam nang Jawa, juga pengaruhe nang kebudayaan masyarakat secara luas serta dakwah Islam secara langsung.

Masing-masing wali kuwe duwe peran sing unik nang masyarakat. Molai sekang Maulana Malik Ibrahim sing dadi tabib Kerajaan Hindu Majapahit, Sunan Giri sing jere kolonialis Belanda cokan disebut Paus sekang Timur, juga Sunan Kalijaga sing mencipta karya kesenian sing memanfaatkan budaya sing hidup nang jaman kuwe yaiku budaya Hindu lan Budha ben gampang dipahami masyarakat Jawa.

Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.



mBalik ming: