Maulana Malik Ibrahim

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Maulana Malik Ibrahim utawa Makdum Ibrahim As-Samarkandy lahir nang Samarkand, Asia Tengah (paruh awal abad 14). Nang Babad Tanah Jawi versi Meinsma disebut Asmarakandi, kiye ngikuti pengucapan ilat wong Jawa, As-Samarkandy berobah dadi Asmarakandi.

Maulana Malik Ibrahim cokan juga disebut Syekh Magribi, sebagian rakyat malah ana sing ngaweh sebutan Kakek Bantal. Dheweke duwe sedulur jenenge Maulana Ishak, ulama terkenal sekang Samudra Pasai, sekaligus ayah Sunan Giri (Raden Paku). Ibrahim lan Ishak ialah putra Maulana Jumadil Kubro (ulama kenamaan Persia), sing menetap nang Samarkand. Maulana Jumadil Kubro ialah keturunan ke-10 sekang Syayidina Husein, cucu Nabi Muhammad SAW.

Maulana Malik Ibrahim sedurunge bermukim nang Campa, siki Kamboja, selama 13 taun molai taun 1379. Dheweke menikah karo putri Raja, lan duwe putra 2 yaiku Raden Rahmat (lewih dikenal sebagai Sunan Ampel) karo Sayid Ali Murtadha utawa Raden Santri. Merasa wis cukup berdakwah nang negeri kuwe, taun 1392 M Maulana Malik Ibrahim hijrah ming Pulau Jawa.

Daerah sing pertama dituju ialah desa Sembalo, kiye daerah sing esih bagian wilayah kekuasaan Majapahit. Desa Sembalo siki ana nang daerah Leran kecamatan Manyar, 9 kilometer arah lor kota Gresik.

Aktivitas pertama Maulana Malik Ibrahim ialah berdagang mbukak warung. Dheweke dodolan kebutuhan pokok dengan harga murah. Seliyane kuwe secara khusus Malik Ibrahim juga melayani pengobatan masyarakat secara gratis. Sebagai tabib, dheweke tau diundang ngobati Permaisuri negeri Campa.

Kakek Bantal juga ngaweh pelajaran pertanian termasuk cara-cara bercocok tanam sing bener. Dheweke merangkul masyarakat bawah (kasta sing disisihna masyarakat Hindu). Rampung membangun lan menata pondok agama nang Leran, taun 1419 M Maulana Malik Ibrahim wafat. Pusarane siki ana nang desa Gapura, Gresik, Jawa Timur.

Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.



mBalik ming: