Teori kepunahan dinosaurus

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Chicxulub1.jpg
Chicxulub2.jpg
Chicxulub3.jpg

Prakata[sunting | besut sumber]

Teori kepunahan dinosaurus sing wis mapan, sing siki diapercaya umume ilmuan kuwe nyebut nek kewan-kewan purba kuwe punah bar kedaen bumi ditabrak asteroid sing gede pisan, kuwe sekitar 65 juta taun gemiyen. Kedaden kuwe nang wilayah negara Meksiko siki, enggone biasa diarani kawah Chicxulub.

Tubrukan kuwe nyebabna kebakaran sing hebat banget ngantek atmosfer planet bumi ketutup debu kabeh. Kuwe marakna kabeh tanduran ora bisa nganakna fotosintesis, artine kabeh tetanduran mesthi mati. Kematian kabeh tetanduran kuwe nyebabna kemusnahan dinosaurus herbivora, bar kuwe dinosaurus karnivora uga nyusul.

Teori Liya[sunting | besut sumber]

Teori kepunahan dinosaurus sing sijine nyebut nek sing dadi penyebab kepunahan kuwe dudu tabrukan nang Chicxulub kuwe ning disebabna gunung mbledug nang wilayah Decca, India jaman gemiyen (bar kedaden nang Chicxulub kuwe). Gunung sing njeblug kuwe ngetokna gas yakuwe gas karbon dioksida sing ngantek nutupi atmosfer bumi. Atmosfer sing wis ketutup kuwe marakna sinar srengenge ora bisa nembus, dadine temperatur bumi dadi atis pisan. Ning bar kuwe ana efek liyane yakuwe suhu panas sekang perut bumi uga dadi ora bisa metu ming permukaan, kuwe akibate bumi dadi panas pisan utawa bumi ngalami pemanasan global, kuwe sing nyebabna kabeh kewan dadi mati.

Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.



mBalik ming:

Dinosaurus