Serajoedal Stoomtram Maatschappij

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Serajoedal Stoomtram Maatschappij ("perusahaan trem uap lereng Serayu") kue perusahaan kereta api sing jalure nyusuri leremg kali Serayu sing ngubungna Maos, Patikraja, Purwokerto, Sokaraja, Purbalingga, Klampok, Mandiraja, Banjarnegara lan Wonosobo. Saking angele medan lan dawane jalur, pembangunane degawe telung tahap. Jalur Serajoedal Stoomtram Maatschappij nganti ngentongna duit 1.500.000 Gulden pimpinan proyeke Ir.C.Groll. jalur kereta kiye dibangun nerga desakan kepentingane ekonomi Belanda, sing utamane nguwehi fasilitas transortasi sing lewih cepet lan murah kanggo perusahaan-perusahaan pemerintah Belanda.

Perusahaan-perusahaan sing nganggo sarana kereta kiye[sunting | besut sumber]

  • Pabrik Gula Pasir (Suikerfabriek); Pabrik Gula Pasir Purwokerto (Suikerfabriek Poerwokerto), Perusahaan Gula Pasir Kalibagor (Suikeronderneming Kalibagor), Pabrik Gula Pasir Kalimanah (Suikerfabriek Kalimanah), Pabrik Gula Pasir Bojong (Suikerfabriek Bodjong)dan Perusahaan Gula Pasir Klampok (Suikeronderneming Klampok)
  • Perkebunan Tembakau; Patikraja, Purbalingga, Banjarnegara dan Wonosobo
  • Perkebunan Kayumanis; Wonosobo dan Banjarnegara

Tahapan Pembangunan jalure[sunting | besut sumber]

Tahap sing pertama[sunting | besut sumber]

Tahap sing keloro[sunting | besut sumber]

Tahap sing ketelu[sunting | besut sumber]

Pranala luar[sunting | besut sumber]